Άσκηση ΦΑΕΘΩΝ 2023

 

Άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία "ΦΑΕΘΩΝ 2023", πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/5/2023 και ώρα 11:30 στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε υπό την διεύθυνση του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασιλείου Καραλή, συμμετείχαν ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μιχαλάκης Υποστράτηγος ε.α. του Π.Σ., ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Αντιστράτηγος ε.α., ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Νούσιος, ο Υπεύθυνος Π.Π. της Π.Ε. Καρδίτσας Πέτρος Κωνσταντάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθανάσιος Ράϊκος, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΚΕΣΝ, του Δασαρχείου, του ΔΕΔΔΗΕ. του ΕΚΑΒ, των Διευθύνσεων της Π.Ε. Καρδίτσας, εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού, φορείς και Εθελοντικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία.

 
 

sigjrr

 
 

Άσκηση της Π.Υ "Σεισίχθων 2017"

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30/3/2017 στην Καρδίτσα, η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας "Σεισίχθων 2017" για την αντιμετώπιση συνεπειών από σεισμικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με το σενάριο ισχυρός σεισμός εκδηλώνεται το πρωί της Πέμπτης την Καρδίτσα. Στο κτίριο του Εμπορικού Κέντρου εγκλωβίζονται άτομα και ξεσπάει πυρκαγιά. Στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει συναγερμός. Στο τόπο του συμβάντος σπεύδουν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο χώρος του Εμπορικού Κέντρου που επιλέγει για την διεξαγωγή της άσκησης με ενέργειες κατάσβεσης πυρκαγιάς, έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων στο ερείπια του γκρεμισμένου κτιρίου, είναι ένα από τα κεντρικότατα σημεία της πόλης, που καθημερινά σφύζει από κόσμο.
Σκοπός ήταν να προσομοιάζει η άσκηση όσο το δυνατόν σε πραγματικές συνθήκες, όπως μπορεί να υπάρχουν σε πραγματική εκδήλωση σεισμού σε μια καθημερινή, εργάσιμη μέρα.
Για το λόγο αυτό πέραν μιας μικρής διευθέτησης για τη στάθμευση των εμπλεκόμενων οχημάτων πέριξ του χώρου, δεν έγινε καμία επέμβαση στη λειτουργία της πόλης, των καταστημάτων και γραφείων που λειτουργούν στο χώρο, στην διακοπή της κυκλοφορίας.
Επιδίωξη ήταν την άσκηση να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για την ευαισθητοποίηση και εξοικείωσή τους με αντίστοιχα συμβάντα, αλλά και μαθητές σχολείων που συμμετείχαν σε αντίστοιχο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας. Γι αυτό και οριοθετήθηκαν χώροι για την παρουσία και παραμονή των πολιτών.
Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας και η 8η ΕΜΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. το ΕΚΑΒ, η ΔΕΗ, ο Δήμος Καρδίτσας, η Εταιρεία Φυσικού Αερίου και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας ως παρατηρητής.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς έκανε ένα "επαναφρεσκάρισμα" τεχνικών και γνώσεων για αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων στους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά υπενθύμισε και σε όλους εμάς τους πολίτες ότι ένας πιθανός σεισμός είναι κάπου εκεί στην άκρη και περιμένει το χρόνο του για να μας ξαφνιάσει, δυστυχώς πολλές φορές δυσάρεστα.
 

 

 

sigjrr

 

 

Άσκηση Πυροσβεστικής "ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ"

 
 
Πανθεσσαλική άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμικού φαινομένου, πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Καρδίτσα, σήμερα Δευτέρα 30/5/2016 και ώρα 12.00, στις γκαταλειμμένες εγκαταστάσεις των εργοστασίων της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, εξαιτίας ισχυρού σεισμού κατέρρευσε τμήμα των κτηριακών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό και τραυματισμό ατόμων, αλλά και ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς.
Κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, αλλά λόγω του μεγέθους του συμβάντος ζητήθηκαν ενισχύσεις από τις όμορες υπηρεσίες της Θεσσαλίας και την 8η ΕΜΑΚ. 
Σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας και της εκπαίδευση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, καθώς και η συνεργασία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων (Περιφερειακή Ενότητα, Αστυνομία, Δήμος, ΕΚΑΒ, Εθελοντικές Οργανώσεις).
 

 

 

sigjrr

 

 

Άσκηση Πυροσβεστικής στο ΚΔΑΥ

 
Με επιτυχία στέφθηκε η άσκηση αντιμετώπισης αστικής πυρκαγιάς σήμερα το πρωί 18 Μαΐου 2016, στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που βρίσκεται στο Αρτεσιανό.
Την άσκηση διοργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, με τη συμμετοχή δυνάμεων από όλες τις Π.Υ. του νομού, προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα, ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων σε κατασβέσεις αστικών πυρκαγιών σε χώρους υψηλού πυροθερμικού φορτίου και σε απεγκλωβισμό ατόμων μέσα από αυτούς. Συμμετείχε κλιμάκιο της ΔΕΗ και πλήρωμα του ΕΚΑΒ.
Το σενάριο προέβλεπε πυρκαγιά εντός του ΚΔΑΥ, όπου γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων και εγκλωβισμό εργαζόμενης.
Επικεφαλής της άσκησης ήταν ο Διοικητής της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Σακελλαρόπουλος, ο οποίος μιλώντας σε τοπικό κανάλι δήλωσε πως όλες οι υπηρεσίες είναι έτοιμες, ενόψει της θερινής αντιπυρικής περιόδου.

 

 

sigjrr

 

 

"Δια Πυρός 2015" Άσκηση ετοιμότητας Π.Υ. στο Μουζάκη

Την Τετάρτη 20-5-2015 και ώρα 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, άσκηση αντιμετώπισης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Η άσκηση θα διεξαχθεί στη θέση "Επισκοπή" βόρεια του Μουζακίου, πλησίον του ξενοδοχείου Mouzaki Palace και θα συμμετάσχουν οι δυνάμεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Καρδίτσας, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και οι εθελοντικές οργανώσεις του Νομού που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Ραδιολέσχη Καρδίτσας, Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας).
  2015-05-20-diapyros2015 001
 
===
 
Λίγο πριν την άσκηση αντιμετώπισης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στην Π. Υ. Μουζακίου για την ενημέρωση και στη συνέχεια οι επιτελείς λαμβάνουν θέση στο χώρο πάρκιγκ του ξενοδοχείου Mouzaki Palace έναντι του χώρου της άσκησης προκειμένου να συντονίζουν την εξέλιξή της.
 
===
 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία λίγο πριν το μεσημέρι η Πανθεσσαλική άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας "Διά Πυρός 2015", που διεξήχθη στην περιοχή του Μουζακίου παρουσία του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχου κ. Νικόλαου Μιχαλάκη. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε φωτιά σε δασική έκταση πλησίον κτηνοτροφικής μονάδας, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του δυνατού αέρα. Στην άσκηση συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις από Μουζάκι, Καρδίτσα, Παλαμά, Σοφάδες, Πύλη  αλλά και απ' όλη τη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα, Καλαμπάκα, Βόλο και Ελασσόνα), καθώς επίσης και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος από την ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, συνολικά 14 υδροφόρα οχήματα και 6 βοηθητικά με δύναμη 50 πυροσβεστών και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια, Δήμος Μουζακίου, Ελληνική Αστυνομία, Δασαρχείο, και οι Εθελοντικές Οργανώσεις του Μητρώου της Γ.Γ.Π.Π. Ραδιολέσχη Καρδίτσας, Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας και Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας).
Σημειώνεται ότι όλη η άσκηση διεξήχθη χωρίς τη χρήση ηχητικών σημάτων (σειρήνες) από τα πυροσβεστικά οχήματα, για να μην υπάρξει παρενόχληση των μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

 

sigjrr

 

 

Άσκηση Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς Π.Υ. Καρδίτσας

Σώθηκε ‘’στο παρά πέντε ΄΄ το Τσαρδάκι ..!!!  
Αυτό ήταν το σενάριο της χθεσινής άσκησης ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.

13 οχήματα, δυο πεζοπόρα τμήματα και ομάδες εθελοντών "ρίχτηκαν" από το πρώτο λεπτό στη μάχη με την..... υποτιθέμενη φωτιά. 
Η εκδήλωση πυρκαγιάς στο Τσαρδάκι ήταν το σενάριο της χθεσινής άσκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας. Η άσκηση είχε την ονομασία "ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2010", ενώ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλίας και γίνεται με στόχο την υπενθύμιση υφιστάμενων διαδικασιών, τη βελτίωση συντονισμού, την επικαιροποίηση των διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης, τον έλεγχο και την κωδικοποίηση των ενεργειών, τον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών ή ελλείψεων.
Όλα αυτά βεβαίως συνιστούν στην όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδο.

Περισσότερα...

Άσκηση Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς στον Παλαμά

Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε βιομηχανικό χώρο. Η άσκηση έλαβε χώρα στο εκκοκκιστήριο της εταιρείας «Εκκοκκιστήρια Σερβωτών ΑΕΒΕ», στην είσοδο της πόλης του Παλαμά.
Σύμφωνα με το σενάριο στην παραπάνω βιομηχανία εξερράγη πυρκαγιά που κινητοποίησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά. Λόγω της έκτασης της φωτιάς και της επικινδυνότητας της κατάστασης εξαιτίας των υλικών που καίγονταν (βαμβάκι) απαιτήθηκε ενίσχυση των δυνάμεων με οχήματα και άνδρες από τις όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Καρδίτσας, Μουζακίου και Σοφάδων.

Το συντονισμό των δυνάμεων ανέλαβε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κ. Αντώνιος Πούλιος που προσήλθε στο χώρο ενώ την άσκηση επέβλεπε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γάτος.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, ως πιστοποιημένη Εθελοντική Οργάνωση ενταγμένη στο ΣΝΟ Καρδίτσας συμμετείχε στην άσκηση με πέντε (5) εθελοντές, την Κινητή Μονάδα Επικοινωνιών του συλλόγου και μία (1) φορητή μονάδα επικοινωνιών, με σκοπό να παράσχει εναλλακτική τηλεπικοινωνιακή κάλυψη στις δυνάμεις πυρόσβεσης σε περίπτωση προβλήματος την ίδιων μέσων επικοινωνίας.

Άσκηση Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς Π.Υ. Καρδίτσας

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε βιομηχανικό χώρο. Η άσκηση έλαβε χώρα στην βιοτεχνία ξυλείας στέγης των Αφών Πασχάλη στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καρδίτσας Μουζακίου. Σύμφωνα με το σενάριο στη παραπάνω βιοτεχνία εξερράγη πυρκαγιά που κινητοποίησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης εξαιτίας των υλικών που καίγονταν (ξυλεία) απαιτήθηκε ενίσχυση των δυνάμεων με οχήματα από τις όμορες υπηρεσίες Μουζακίου,Παλαμά και Σοφάδων. Το συντονισμό των δυνάμεων είχε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κ. Αντώνιος Πούλιος ενώ παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Παναγιώτης Γάτος. Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, ως πιστοποιημένη Εθελοντική Οργάνωση συμμετείχε στην άσκηση με οκτώ (8) εθελοντές, την Κινητή Μονάδα Επικοινωνιών του συλλόγου και μία (1) φορητή μονάδα επικοινωνιών, με σκοπό να παράσχει εναλλακτική τηλεπικοινωνιακή κάλυψη στις δυνάμεις πυρόσβεσης σε περίπτωση προβλήματος την ίδιων μέσων επικοινωνίας.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008 εργαστήριο με θέμα τη «Μεταφορά επικίνδυνων φορτίων και πρόληψη ατυχημάτων». Το εργαστήριο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βελτιστοποίησης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Περισσότερα...

random_26.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1232656
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..44.213.99.37