Συνάντηση Εθελοντικών Οργανώσεων

 

Συνάντηση/συζήτηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (οδός Θεοφράστου και Καλλισθένους 4), την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18:00.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και σε αυτή συμμετείχαν ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης και ο Συντονιστής Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Παπανδρέου.

Αντικείμενο της συζήτησης η ενημέρωση και η βελτίωση του επιπέδου συντονισμού των Εθελοντικών Ομάδων που δραστηριοποιούνται, στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου 4662/2020.

Σύμφωνα με το Νόμο 4662/2020 αποστολή των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας είναι η παροχή συνδρομής στους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο έργο της προστασίας της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών, καθώς και του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από απειλούμενες ή εν εξελίξει φυσικές, τεχνολογικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και απειλές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου. Επιπλέον οι Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν τον Εθνικό Μηχανισμό, δρουν και υποστηρίζουν το έργο των αρμόδιων Αρχών και των κρατικών υπηρεσιών για την εκπλήρωση της αποστολής τους, σύμφωνα µε τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

 
 

sigjrr

 
 
 

Άσκηση επικοινωνίας με κέντρο Π.Π.

 

ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ με το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πέμπτη 27/6/2024 και ώρες 18:00 - 20:00.

Συχνότητες επικοινωνίας.

  • R2 Λάρισας (145.650 - 0.6 MHz, Τ 82,5)
  • R4 Καρδίτσας (145.700 - 0.6 MHz, Τ 82,5)
  • RU752 Βόλου (439.400 – 7.600 MHz, Τ 88.5)
  • R3 Τρικάλων (145.675 - 0.6 MHz, Τ 71,9)
  • DMR Talkgroup 9.

Η ενεργοποίηση του APRS από όσους σταθμούς έχουν την δυνατότητα κρίνεται απαραίτητη.

Σκοπός της άσκησης είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων Ραδιοερασιτεχνών από όλη την Θεσσαλία, η κάλυψη όλων των περιοχών και η διαπίστωση της δυνατότητας επικοινωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της Θεσσαλίας.

Παρακαλώ όλα τα μέλη Ραδιολέσχης Καρδίτσας να λάβουν μέρος στην άσκηση, από το σημείο που θα βρίσκονται εκείνη την χρονική στιγμή.

………………..

Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας - Radioamateur Union Thessaly

Φωτό από τη σημερινή άσκηση στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό κέντρο της περιφέρειας Θεσσαλίας

 

 
 

sigjrr

 
 

Σύγκληση Π.Ε. Σ.Ο.Π.Π.

 

Σύγκληση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 15:30 π.μ., με θέμα Ημερήσιας Διάταξης:

1. Ενημέρωση επί θεμάτων Πολιτικής Προστασίας

2. Ανάλυση Υποχρεώσεων με βάση τη Νομοθεσία

3. Ετοιμότητα ενόψει Αντιπυρικής Περιόδου

 

 
 

sigjrr

 
 

Εκπ/ση Εθελ. Οργ. Πολ.Προστασίας

 

 
 

sigjrr

 
 

Ένταξη στο μητρώο εθελοντών Π.Π.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Μ.Ε.Ο.Π.Π.)

2023-12-21-entaxi-mhtrwo-1

Με την με αριθμ. Πρωτ. 42109/18-12-2023 2023-12-21-entaxi-mhtrwo-2Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής  Προστασίας εκδόθηκε ο 2ος Πίνακας Πληρούντων τις Προϋποθέσεις Ένταξης στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.).

Στον Πίνακα αυτό συμπεριλαμβάνεται η Ραδιολέσχη Καρδίτσας και δύο ακόμη Εθελοντικές Οργανώσεις του Νομού μας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Καρδίτσας και η Αερολέσχη Καρδίτσας.

 

 

 

 

 

Ολόκληρη η Απόφαση είναι εδώ: https://civilprotection.gov.gr/sites/default/files/inline-files/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7%20%CE%BA%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82%202%CE%BF%CF%85%20%CE%A0%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%20%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf

 

 

 

 

Κακοκαιρία "HLIAS"

 

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΕΠΕΙΓΟΝ !!!!!!!!!!!!!!

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Κινητοποίηση και Επιχειρησιακή Εμπλοκή Εθελοντών

Με το υπ' αριθ. 375547/23-9-2023 έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας, σε εφαρμογή του άρθρου 62 του Ν.4662 (ΦΕΚ A 27 - 07.02.2020), οι ενταγμένες στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. Εθελοντικές Οργανώσεις του νομού, τίθενται σε κινητοποίηση και άμεση ενεργοποίηση, όπως ζητηθεί και δύνανται να συνδράμουν εξ’ αιτίας των συνεπειών των έντονων βροχοπτώσεων - πλημμυρών της κακοκαιρίας «DANIEL» που έπληξε την Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και λόγω του νέου έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού.

Καλούνται τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας να είναι σε ετοιμότητα, με φορτισμένους πομποδέκτες, εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα μέσα προστασίας και συνεχή ακρόαση στον Επαναλήπτη R4.

Κάνουμε λογική και περιορισμένη χρήση των Επαναληπτών, ώστε να υπάρχει επαρκής ενέργεια για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ "ELIAS"

Επαναλήπτης R4: ΤΧ 145.100 Mhz - RX 145.700 Mhz - T 82,5

Simplex επικοινωνία: 145.350 Mhz

Οι παραπάνω συχνότητες θα χρησιμοποιούνται από την Ο.Ε.Α. της Ραδιολέσχης Καρδίτσας και τους ραδιοερασιτέχνες - μέλη της Ε.Ο.Δ. Καρδίτσας και της Λέσχης 4Χ4 Καρδίτσας, για τον συντονισμό και την εκτέλεση επιχειρήσεων παροχής βοήθειας και συνδρομής στην πολιτεία.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες να αποφεύγουν την χρήση των παραπάνω συχνοτήτων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που ενσκήπτει από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Καλή δύναμη σε όλους μας.

 

 
 

sigjrr

 
 

Κακοκαιρία "Daniel" 4-9-2023

 

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Έκτακτη συνεδρίαση Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Καρδίτσας

Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Κατόπιν του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, συνεδρίασε εκτάκτων σήμερα στις 11:00 με τηλεδιάσκεψη, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας για το "Συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την επερχόμενη κακοκαιρία".

Από σήμερα το πρωί έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Νομού Καρδίτσας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπτώσεις που θα προκύψουν από την επέλαση της ισχυρής κακοκαιρίας που θα έχει χαρακτηριστικά "μεσογειακού κυκλώνα".

Κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας μεταβολής των καιρικών δεδομένων θα είναι οι ισχυρές βροχές (κατηγορία 5) που χαρακτηρίζονται ως ακραίες και οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό οι Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Για το λόγο αυτό γίνεται σύσταση στους πολίτες:

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

ΚΕΡΑΥΝΟΙ

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ. 199), ή τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και στο σύστημα που θα μας επηρεάσει έως και την Τετάρτη 6-9-2023 έχει δοθεί η ονομασία Daniel.
Συγκεκριμένα η κακοκαιρία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα 4-9-2023, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)

β. στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.
Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

………………..

5 Σεπτεμβρίου

Συντονιστικό κέντρο για την κακοκαιρία DANIEL στην ΠΕ Καρδίτσας

Σας ενημερώνουμε ότι για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοκαιρία DANIEL που βρίσκεται σε εξέλιξη, λειτουργεί συντονιστικό κέντρο στο κτίριο της ΠΕ Καρδίτσας ( Κουμουνδούρου 29). Φορείς και πολίτες, που αντιμετωπίζουν ή που εντοπίζουν προβλήματα σε οποιοδήποτε σημείο της ΠΕ Καρδίτσας, καθώς και για οποιαδήποτε πληροφορία ,μπορούν να επικοινωνούν όλο το 24ωρο στην τηλεφωνική γραμμή 24410-23133 και στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-50102 και 24413-50103.

Φωτό 6

……………………..

7 Σεπτεμβρίου

Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από τα πλημμυρισμένα χωριά του κάμπου της Καρδίτσας, που έχουν αποκλειστεί.

Η ΡΑΔΙΟΛΕΣΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από τον πλημμυρισμένο Κοσκινά Καρδίτσας.

Προωθήθηκαν βάρκες του στρατού και ιδιωτών, οι οποίες παραλάμβαναν τους εγκλωβισμένους μέσα από το χωριό και τους μετέφεραν σε σημείο του δρόμου Ψαθοχώρας - Κοσκινά, όπου μπορούσαν να φτάσουν 2 τρακτέρ με πλατφόρμα. Εκεί γινόταν μετεπιβίβαση στην πλατφόρμα και μεταφέρονταν στην Ψαθοχώρα όπου τους παραλαμβάνει λεωφορείο του ΚΤΕΛ η συγγενείς τους.

Φωτό 7-10

…………………….

9 Σεπτεμβρίου

Ψαθοχώρα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Απεγκλωβισμοί των κατοίκων του πλημμυρισμένου Κοσκινά Καρδίτσας.

..

Μόλις φορτώσαμε νερά και τρόφιμα από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας) και αναχωρεί το αυτοκίνητο της Ραδιολέσχης για Αγναντερό.

Φωτο 11-14

…………………….

10 Σεπτεμβρίου

Με τον "ΑΕΤΟ" Πυραγό (Ι) του Πυροσβεστικού Σώματος Καμπέρο Ιωάννη, Επίγειο Συντονιστή των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν απεγκλωβισμούς συμπολιτών μας, από τα πλημμυρισμένα χωριά του κάμπου της Καρδίτσας.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας εγκατέστησε δίκτυο επικοινωνίας, με λήψη στην airband και εκπομπή - λήψη στην συχνότητα αεροπυρόσβεσης, ώστε να υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός των προσγειώσεων. Φτάσαμε σε σημείο ταυτόχρονης προσγείωσης τριών ελικοπτέρων. Το γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας μετατράπηκε σε αεροδρόμιο.

………………….

11 Σεπτεμβρίου

ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ.

Τετραμελής ομάδα του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, έφτασε χθες το απόγευμα στην Καρδίτσα, έπειτα από πολύωρο και κοπιαστικό ταξίδι.

Ο Εφ. Υπλγός Ιωαννίδης Παρίσης, ο Εφ. Ανθλγός Ευστρατιάδης Ιωάννης και συνάδελφος ραδιοερασιτέχνης SV7ERA, ο πατήρ Αθανάσιος ιερέας της Κάτω Καμήλας Σερρών και ένα ακόμη μέλος, μετέφεραν ένα φορτηγάκι με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες συμπολίτες μας.

Κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας, η βοήθεια κατευθύνθηκε στον Δήμο Παλαμά.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, αφού τους ενημέρωσε για την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν λόγω των κλεισμένων δρόμων στην Θεσσαλία, ανέμενε την ομάδα στην είσοδο της πόλης και κατευθυνθήκαμε όλοι μαζί στο Μάρκο και τον Παλαμά, όπου συναντηθήκαμε και με τον Δήμαρχο που βρίσκονταν στο χώρο συγκέντρωσης και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αεροστρώματα, υπνόσακοι, τρόφιμα, βρεφικές κρέμες, φάρμακα, χαρτικά, εμφιαλωμένο νερό, παραδόθηκαν για να ανακουφίσουν έστω και κατ' ελάχιστο τους άτυχους συμπολίτες μας που μέσα σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα.

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι εθελοντές σας ευχαριστούμε για την ενέργειά σας αυτή. Εμένα και τον Δημήτρη SV4RHF πέραν του εθελοντισμού, μας συνδέει και κάτι ακόμη με την όμορφη πόλη σας. Είναι η πόλη στην οποία σπουδάσαμε και περάσαμε τα φοιτητικά μας χρόνια.

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών – ΣΕΑΝ

Επέστρεψαν τα μέλη του Συνδέσμου μας από την αποστολή διανομής εφοδίων που πραγματοποίησε ο ΣΕΑΝ ΣΕΡΡΩΝ την 10.9.2023 στην πλημμυροπαθή Καρδίτσα και τον Παλαμά. Η αποστολή αυτή οργανώθηκε μόλις σε 20 ώρες με τα επείγοντα και εξειδικευμένα εφόδια που μας υπέδειξε ο Δήμος Παλαμά. Χρειάστηκε η συνεργασία και η οικονομική συνδρομή πολλών συναδέλφων που έσπευσαν αμέσως όπως ο κ Τάκης Κάντζας, π Αθανάσιος, οι Θωμάς, Στέργιος, Αντώνης Παπαθεοδώρου, Ανέστης Παναγιώτου, Τσακαλίδης Χρήστος, Ντέμος Γιώργος, Σκηπηταρης Ιωάννης και άλλοι που μάζεψαν εφόδια 2 τόνων περίπου και τους ευχαριστούμε.

Η αποστολή αυτή εξελίχθηκε σε ένα οδικό δίκτυο μεταβαλλόμενο αναλόγως των πλημμυρών, που κατέληξε μέσω Γρεβενών - Καλαμπάκας βάσει των οδηγιών της ΠΠ ΠΕ Καρδίτσας. Συμμετείχαν τα μέλη μας: ο ΕφΥΠΛΓΟΣ Παρίσης Ιωαννίδης και ο ΕφΑΝΘΛΓΟΣ Ευστρατιάδης Ιωάννης (SV7ERA) με το SUV του, καθως και οι συνεργάτες μας της Κ. Καμήλας, ο π. Αθανάσιος Μάνθου με το Φορτηγό του και ο Στυλιανός Αιβατογλου, συντονισμένοι στην συχνότητα ΣΕΑΝΣ και της Ραδιολέσχης Καρδίτσας και του R4.

Στην είσοδο της Καρδίτσας μας επεφύλαξε θερμή υποδοχή η Ρ/Λέσχη, που μας οδήγησε στο χωριό ΜΑΡΚΟΣ που χτυπήθηκε βαρεία, όπου και κάναμε την πρώτη παράδοση εφοδίων στους συγκεντρωμένους κατοίκους. Στην συνέχεια μαζί να τον κο Νταβατζίκο Αγγελο, μας οδήγησαν στον Παλαμά, όπου μας υποδέχθηκε ο κ.Δημαρχος με ευγνωμοσύνη.

Στην συνέχεια με την οδική καθοδήγηση των ανωτέρω συναντηθήκαμε στην ΠΕ Καρδίτσας με τον κο Αντιπεριφερειάρχη ΠΠ και κο Προϊστάμενο ΠΠ της ΠΕ κο Κωνσταντάκο Π., που μας εξέφρασαν την συγκίνησή τους για την αποστολή μας αυτή και τα βιβλία ΠΠ και το Προσευχητάριο ΕΦΚ3 ΕΔ ΣΑ των εκδόσεων μας. Τους δηλώσαμε την πρόθεση μας να συνδράμουμε και πάλι με στοχευμένη και εξειδικευμένη αποστολή εφόσον απαιτηθεί και μπορούμε. Ευχαριστούμε και πάλι όσους συνέδραμαν Να ενώσουμε τις προσευχές μας, γρήγορα να περάσει η μεγάλη αυτή δοκιμασία των συνανθρώπων μας και ο Θεός να τους βοηθήσει να οργανώσουν και πάλι την ζωή τους.

 

Φωτό 017-028

………………………………………………

15 Σεπτεμβρίου

Ο DANIEL ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Αφού πέρασαν μερικές μέρες από την στιγμή που η κακοκαιρία DANIEL έπληξε την περιοχή μας, ας κάνουμε έναν μερικό απολογισμό του έργου της Ραδιολέσχης Καρδίτσας, όλο αυτό το διάστημα που η σφοδρή αυτή κακοκαιρία έπληττε την περιοχή μας.

Μια κακοκαιρία τρεις έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον ΙΑΝΟ, που προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις, ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, κατόπιν της έκτακτης συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π. το πρωί της Δευτέρας 4/9/2023, τέθηκε σε ετοιμότητα, καθώς υπήρχαν ήδη οι προβλέψεις και επισημάνσεις ότι το φαινόμενο θα είναι ισχυρότερο του ΙΑΝΟΥ, δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε την σφοδρότητά του.

Από το πρωί της Δευτέρας 4/9/2023 άρχισε να βρέχει με τα φαινόμενα να γίνονται εντονότερα προς το βράδυ. Το αυτοκίνητο της Ραδιολέσχης από το πρωί της Τρίτης τέθηκε σε κίνηση και περιπολούσε προκειμένου να εντοπίζει προβλήματα και να αναφέρει στην Πυροσβεστική σχετικά με την στάθμη των υδάτων.

Παράλληλα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν σε δράσεις παροχής βοήθειας σε συνεργασία με την Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας και την ΕΟΔ Καρδίτσας.

Ο SV4JEK λειτουργεί ως κέντρο επικοινωνιών και διατηρεί επαφή με τις ομάδες της Λέσχης 4Χ4 Καρδίτσας και της Ε.Ο.Δ. Καρδίτσας, οι οποίες ενεργούν απεγκλωβισμούς και μεταφορά σε ασφαλές σημείο ή Νοσοκομείο, ατόμων στην πόλη της Καρδίτσας και το Αγναντερό.

Μέχρι και την Πέμπτη, συνδράμοντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, το αυτοκίνητο με τα μέλη του συλλόγου επιλαμβάνονται των παρακάτω περιστατικών:

- Μεταφορά ηλικιωμένης γυναίκας από το Μακρυχώρι στο Νοσοκομείο Καρδίτσας για αιμοκάθαρση.

- Μεταφορά ηλικιωμένης γυναίκας από πλημμυρισμένη οικία στην περιοχή του γηπέδου Ταυρωπού, σε συγγενικό της άτομο στην οδό Τρικάλων.

- Επιχείρηση απεγκλωβισμού ηλικιωμένης γυναίκας από την περιοχή του Αγ. Νικολάου, η οποία δεν ολοκληρώθηκε καθώς λόγω του ύψους των υδάτων δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση του αυτοκινήτου και χρειάστηκε η επέμβαση μεγάλου πυροσβεστικού οχήματος για τον απεγκλωβισμό της.

- Δύο (2) αντλήσεις υδάτων από οικίες στην περιοχή πίσω από το ΚΤΕΛ και στους Ζαχαριώτες.

Την Πέμπτη πλέον κάποια αναχώματα έχουν υπερχειλίσει ή έχουν σπάσει από τον όγκο και την πίεση του νερού και όλες οι πεδινές εκτάσεις του νομού έχουν πλημμυρίσει με το ύψος του νερού σε οικισμούς να έχει φτάσει μέχρι τις στέγες των σπιτιών. Άνθρωποι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και έχουν ήδη αρχίσει επιχειρήσεις διάσωσης. Ενημερωνόμαστε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι ελικόπτερα ήδη διενεργούν απεγκλωβισμούς και αναμένεται προσγείωσή τους στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας, στο οποίο κατευθύνονται όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Δήμος Καρδίτσας, εθελοντές κλπ). Εκεί μέσα σε λίγα λεπτά στήνεται στην κυριολεξία ένα μικρό αεροδρόμιο, και ένας σταθμός υποδοχής και παροχής πρώτων βοηθειών με γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Καρδίτσας, αλλά και ιδιώτες γιατρούς που εθελοντικά προστρέχουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι Εθελοντικές Οργανώσεις συνδράμουν στην μεταφορά των πληγέντων από τα ελικόπτερα στον χώρο καταγραφής και παροχής πρώτων βοηθειών. Εκεί γίνεται η διαλογή και άλλοι μεταφέρονται στο Νοσοκομείο για περίθαλψη και άλλοι στις δομές φιλοξενίας που έχουν στηθεί από τον Δήμο Καρδίτσας. Παράλληλα καταφθάνει στο χώρο και η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια από τους κατοίκους και επιχειρήσεις της Καρδίτσας, η οποία μέχρι το βράδυ συνεχίζονταν ασταμάτητα με αυξανόμενο ρυθμό.

Την Παρασκευή συνεχίζεται η ίδια κατάσταση στο γήπεδο του Αστέρα με τα ελικόπτερα να έχουν αυξηθεί στα 15 και να πραγματοποιούν συνεχώς πτήσεις διάσωσης και μεταφοράς.

Το αυτοκίνητο της Ραδιολέσχης μεταφέρει την αντλία και τους σωλήνες σε πλημμυρισμένη οικία στο 3ο χλμ. Καρδίτσας – Σμοκόβου, όπου γίνεται εγκατάσταση άντλησης και εν συνεχεία μεταβαίνει στην Ψαθοχώρα για απεγκλωβισμό πενταμελούς οικογένειας και μεταφορά της στην δομή του 2ουΓυμνασίου.

Την Παρασκευή συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η διάσωση και αεροδιακομιδή των πληγέντων και εγκλωβισμένων κατοίκων των χωριών του κάμπου.

Ο SY4BTE μετατρέπει το αυτοκίνητό του σε κέντρο επικοινωνιών και με τον mobile πομποδέκτη του κάνει λήψη στην air band την συχνότητα επικοινωνίας των στρατιωτικών ελικοπτέρων και παράλληλα λήψη και εκπομπή στην συχνότητα επικοινωνίας της αεροπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε ο Επίγειος Συντονιστής αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος να συντονίζει τις προσγειώσεις. Το πόσο καλή δουλειά έγινε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπήρξε ταυτόχρονη προσγείωση τριών ελικοπτέρων (δύο στο κυρίως γήπεδο και ενός στο εφαπτόμενο βοηθητικό).

Άλλα μέλη του συλλόγου συνδράμουν στην παραλαβή των απεγκλωβισμένων από τα ελικόπτερα και την μεταφορά τους στον χώρο καταγραφής και παροχής πρώτων βοηθειών.

Το αυτοκίνητο του συλλόγου με εντολή του Διοικητή της Π.Υ. Καρδίτσας μεταβαίνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας και παραλαμβάνει αξιωματικό και κατευθύνονται στην Ψαθοχώρα, όπου ξεκινά επιχείρηση απεγκλωβισμού – διάσωσης των κατοίκων του Κοσκινά με βάρκες.

Το Σάββατο στο γήπεδο του Αστέρα, συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, με συνεχείς απο-προσγειώσεις ελικοπτέρων, ενώ το αυτοκίνητο της Ραδιολέσχης φορτώνει ανθρωπιστική βοήθεια από την Π.Ε. Καρδίτσας (Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας) και την μεταφέρει στο Αγναντερό.

Την Κυριακή από το πρωί βρισκόμαστε στο γήπεδο του Αστέρα, όπου προσγειώνεται ένα μόνο ελικόπτερο που μεταφέρει δύο άτομα. Οι αεροδιασώσεις έχουν ολοκληρωθεί, καθώς έχουν απεγκλωβιστεί όλοι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων και αποκομμένων χωριών, είτε εναέρια, είτε με βάρκες, ενώ παρέμειναν με την θέλησή τους μόνον όσοι ήταν σε υψηλά και ασφαλή σημεία, στους οποίους παραδόθηκε επαρκής ποσότητα εφοδίων.

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας που συνέδραμαν στην προσπάθεια αυτή, τα μέλη των άλλων Εθελοντικών Οργανώσεων με τις οποίες συνεργαστήκαμε, Ε.Ο.Δ. Καρδίτσας και Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, όπου όλοι μαζί καταφέραμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, την Π.Ε. Καρδίτσας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τον Δήμο Καρδίτσας για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία, αυτές τις δύσκολες και καταστροφικές για το νομό μας και τους κατοίκους του μέρες.

Να ευχαριστήσω επίσης την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Τρικάλων, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βέροιας Αλεξάνδρειας Νάουσας, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας, τους ανά την Ελλάδα συνάδελφους Ραδιοερασιτέχνες και όσους μου διαφεύγουν τώρα, που επικοινώνησαν μαζί μας, τέθηκαν σε ετοιμότητα και προσφέρθηκαν να συνδράμουν εφόσον τους χρειαζόμασταν.

Φωτό 029-033

…………………………………

16 Σεπτεμβρίου

Όλοι μαζί μια γροθιά!!

Πυροσβεστική υπηρεσία Καρδίτσας & συντονιστές εναέριας κυκλοφορίας

ΡΑΔΙΟΛΕΣΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - SZ4KRD - DXRADIOCLUBOFKARDITSA

Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας

Ελληνική ομάδα διάσωσης Καρδίτσας

ΕΚΑΒ

Εθελοντές γιατροί της πόλης μας.

Φωτό 034

…………………………………………

23 Σεπτεμβρίου

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Στο Καρπενήσι ταξίδεψε εχθές το αυτοκίνητο της Ραδιολέσχης Καρδίτσας, προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες, από την κακοκαιρία Daniel, κατοίκους του νομού Καρδίτσας.

Σημαντικό ρόλο στην ενέργεια αυτή είχε η σύζυγος μέλους του συλλόγου μας, που είναι εκπαιδευτικός και υπηρετεί στο Καρπενήσι και δραστηριοποιήθηκε για το σκοπό αυτό.

Στη δράση στήριξης και αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς του Ν. Καρδίτσας, ανταποκρίθηκαν ένθερμα το Γραφείο και τα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας, καθώς και η Ενορία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας Καρπενησίου.

Αφού συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα κλινοσκεπασμάτων, ρούχων, καθαριστικών και χαρτικών, σχολικών ειδών για τους μικρούς μαθητές και άλλων ειδών, φορτώθηκαν στο αυτοκίνητο της Ραδιολέσχης, στο αγροτικό του μέλους μας και στο επιβατηγό αυτοκίνητο της εκπαιδευτικού, ξεκινήσαμε για την Καρδίτσα.

Πρώτη στάση το Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου, όπου αφήσαμε ποσότητα σχολικών ειδών και άλλα υλικά. Τελικός προορισμός ο Κοσκινάς, στο Νηπιαγωγείο του οποίου είχε καθαριστεί με την συνδρομή της Πυροσβεστικής η μία αίθουσά του, ξεφορτώσαμε όλη την υπόλοιπη βοήθεια.

Δυστυχώς δεν μπορώ να περιγράψω το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή. Πρέπει να την δεις "ιδίοις όμμασι" για να την καταλάβεις.

Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την στήριξη όλων μας για να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Όλα τους τα υπάρχοντα είναι κατεστραμμένα και πεταμένα στο δρόμο. Έχουν απομείνει οι τέσσερες τοίχοι των σπιτιών τους, σε όσα από αυτά κρίνονται κατάλληλα για κατοίκηση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας, όπως επίσης στο "πλήρωμα της εκκλησίας", τους ιερείς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του ιερού ναού Παναγίας Καρπενησίου, για την τόσο σημαντική βοήθειά τους.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας είναι εδώ για να συνδράμει αυτούς τους ανθρώπους με κάθε δυνατό τρόπο.

Φωτό 035-052

 
 

sigjrr

 
 

Λάρισα. Βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

 

 

 
 
05 Μαρτίου 2021
 Ε.Ρ.ΘΕ Ας Βοηθήσουμε τους Σεισμόπληκτους Αδερφούς μας ...
 2021-03-05-E.R.THE
 
Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας θέλοντας να συνδράμει στο ελάχιστο σε αυτό το κακό που βρήκε τους συμπολίτες μας στην Ελασσόνα, στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στο Αμούρι, στο Πραιτώρι, στο Βλαχογιάννη, στα Δέντρα, στα Πλατανούλια και σε όλα αυτά τα χωριά που ξαφνικά είδαν τα πάντα να χάνονται, και σε συνεννόηση με την κ. Καρκαβανίδου Φρόσω  Αντιδήμαρχο  κοινωνικής πρόνοιας στο δήμο Ελασσόνας και με τον κ. Χριστόφορο Κατσαρό αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής στο δήμο Τυρνάβου,
Καλεί όλους τους συμπολίτες μας, να βοηθήσουμε όλοι μαζί μαζεύοντας τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης ή οτιδήποτε άλλο για αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα πια όπως:
•Αντισηπτικά, μάσκες και γάντια
•Χαρτί υγείας – χαρτί κουζίνας
•Ποτήρια και πιάτα πλαστικά μιας χρήσης
•Καφέ, ζάχαρη και τυχόν άλλα αφέψημα
•Απορρυπαντικά
•Φαναράκια για τις σκηνές
•Λάδι μαγειρικό
•Οτιδήποτε σε έτοιμο φαγητό το οποίο διατηρείται και μπορεί να καταναλωθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε
•Οτιδήποτε μπορεί να δοθεί σε μικρά παιδιά τα οποία διαμένουν στις σκηνές όπως παιχνίδια, ρούχα, κουβέρτες αλλά και τρόφιμα για μικρά παιδιά
•Κουβέρτες για τις σκηνές
•Τυχόν εταιρείες που διαθέτουν ξυλεία για καύση ή και μεμονωμένοι ιδιώτες που μπορούν να δώσουν ξύλα για καύση για να μπορούν να ζεσταθούν στις σκηνές κατόπιν συνεννόησης
•Οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι μπορεί να βοηθήσει σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
Αρχής γενομένης από αυτήν την Κυριακή 7 Μάρτιου και μέχρι να μαζέψουμε αρκετά πράγματα από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι τα γραφεία της ένωσης στο πάρκο Χατζηχαλάρ (το σπιτάκι με τον μεγάλο πυλώνα με τις κεραίες) θα είναι ανοικτό για όλους εσάς που θέλετε να βοηθήσετε.
Παρακαλούμε πολύ για την ευαισθητοποίηση όλων μας!
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
•Αθανάσιος Κακαδιάρης 6980986549
•Παπαευαγγέλου Ευάγγελος 6983500334
•Ιντζέλης Κωνσταντίνος 6977601585
 
Η ΕΡΘΕ ευχαριστεί τους ...
 
 
..............................
 
 
06 Μαρτίου 2021
 Συγκέντρωση βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς ...
 
 SIMA OEA
 
Όπως θα είδατε σε προηγούμενη ανάρτηση, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας, απηύθηνε έκκληση για βοήθεια στους σεισμοπαθείς της περιοχής του Τυρνάβου, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τους σεισμούς της 3 & 4/3/2021.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας ανταποκρινόμενη στο αίτημα, καλεί τα μέλη και τους φίλους της να συνδράμουν στην συγκέντρωση βοήθειας που θα παραδοθεί στους πληγέντες συνανθρώπους μας.
Για το λόγο αυτό καλούνται όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στην συγκέντρωση των παρακάτω ειδών, που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα στους ανθρώπους αυτούς:
Αντισηπτικά, μάσκες και γάντια
Χαρτί υγείας – χαρτί κουζίνας
Ποτήρια και πιάτα πλαστικά μιας χρήσης
Καφέ, ζάχαρη και τυχόν άλλα αφεψήματα
Απορρυπαντικά - Είδη ατομικής υγιεινής
Λάδι μαγειρικό
Οτιδήποτε σε έτοιμο φαγητό το οποίο διατηρείται και μπορεί να καταναλωθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε
Οτιδήποτε μπορεί να δοθεί σε μικρά παιδιά τα οποία διαμένουν στις σκηνές όπως παιχνίδια, ρούχα, κουβέρτες αλλά και τρόφιμα για μικρά παιδιά
Κουβέρτες για τις σκηνές
Οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι μπορεί να βοηθήσει σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Τα είδη θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του Συλλόγου την Τρίτη 9/3/2021 τα οποία θα είναι ανοιχτά από 19:00 μέχρι 21:00.
Μπορούν επίσης να παραδοθούν στο κατάστημα του Προέδρου κατά τις εργάσιμες ώρες, ή κατόπιν επικοινωνίας να παραληφθούν από κάποιο μέλος του Δ.Σ. από τον χώρο σας.
Μπορείτε επίσης όσοι επιθυμείτε να προσφέρετε κάποιο χρηματικό ποσό, αντί για είδη. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο ή μαζί μου και ενημερώνετε για το ποσό που θα προσφέρετε. Ο Σύλλογος το πρωί της Τετάρτης 10/3/2021 θα προβεί σε αγορά διαφόρων ειδών για τους πληγέντες, αντίστοιχης αξίας με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν.
Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν και θα παραδοθούν είτε απευθείας στους πληγέντες, αν αυτό είναι εφικτό, είτε στην Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας για να τα προωθήσουν αυτοί.
 
 
................................
 
 
09 Μαρτίου 2021
 Συγκεντρώνεται η βοήθεια ...
 
 SIMA OEA
 
Συγκεντρώνεται η βοήθεια που θα αποσταλεί αύριο στους σεισμοπαθείς συνανθρώπους μας, των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας του ν. Λάρισας.
Περιμένουμε και την δική σας βοήθεια.
Απόψε από τις 19:00 μέχρι τις 21:00, το γραφείο του Συλλόγου θα είναι ανοιχτό για να παραλάβει και την δική σας βοήθεια.
Μπορεί να είναι είτε σε είδος είτε σε χρήματα με τα οποία θα αγοράσουμε αντίστοιχης αξίας είδη.
 
...............................
 
 
10 Μαρτίου 2021
 Παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς ...
 2021-03-10-ethelontikes-omades-karditsas
 
 
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Καρδίτσας
Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας
Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας
Ραδιολέσχη Καρδίτσας
Ανταποκρινόμενες στην έκκληση της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας, οι τέσσερες Εθελοντικές Οργανώσεις του νομού Καρδίτσας, που είναι ενταγμένες στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα στους πληγέντες από το σεισμό, συνανθρώπους μας του νομού Λάρισας.
Έτσι λοιπόν σήμερα το πρωί, εννέα (9) αυτοκίνητα, φορτωμένα με διάφορα είδη για την ανακούφιση των ανθρώπων που μέσα σε μια στιγμή βρέθηκαν στο δρόμο, χτυπημένοι από τον εγκέλαδο, αναχώρησαν για το ν. Λάρισας.
Πρώτος σταθμός ο καταυλισμός στο Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου, όπου μας περίμεναν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Πινακάς, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Καραλής, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Μιχαλάκης και οι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας, Κακαδιάρης Αθανάσιος SV4DCQ Πρόεδρος, Παπαευαγγέλου Ευάγγελος SV4ANH Αντιπρόεδρος, Μελίγκας Βασίλειος SV4AQJ και Παππάς Κωνσταντίνος SV4DCA.
Μετά την γνωριμία και τις απαραίτητες συστάσεις, γίναμε αποδέκτες των ευχαριστιών τους για την δράση μας και αποφασίστηκε η βοήθεια να διανεμηθεί και στους δύο πληγέντες Δήμους. Έτσι η βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Καρδίτσας και της Λέσχης 4Χ4 Καρδίτσας παραδόθηκε στο χώρο συγκέντρωσης του Δήμου Τυρνάβου στο Δαμάσι, ενώ η βοήθεια του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας και της Ραδιολέσχης Καρδίτσας κατευθύνθηκε στον Δήμο Ελασσόνας.
Κατόπιν τούτου κινηθήκαμε προς Ελασσόνα, όπου στο ΚΕΠ - χώρο συγκέντρωσης της βοήθειας, μας υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Διοικητικών Θεμάτων κ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα Ευφροσύνη, οι οποίοι μας ευχαρίστησαν για την βοήθειά μας. Παρόντες επίσης και μέλη του δραστήριου Κυνηγετικού Συλλόγου της Ελασσόνας που είχαν ενημερωθεί και μας περίμεναν, τους οποίους ευχαριστούμε για το κέρασμά τους.
 
 
...............................
 
12 Μαρτίου 2021
 Ευχαριστήριο της Ένωσης για τους σεισμούς ...
 2021-03-12-gscp logo xoris grammata 0
 
 
Η ένωση θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια όλους εσάς που από τη πρώτη στιγμή τεθήκατε μαζί μας στο κοινό σκοπό μας, να βοηθήσουμε και ανακουφίσουμε όλους τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών των σεισμών της 3ης και 4ης Μαρτίου.
Συγκεκριμένα από τη πρώτη κιόλας ώρα που εκδηλώθηκε ο 1ος σεισμός της 3ης Μαρτίου άμεσα επικοινώνησαν μαζί μας και έθεσαν όλες τις δυνατότητες τους (επαναλήπτες – αναμεταδότες και προσωπικό ΟΕΑ) στη διάθεση μας, για να βοηθήσουν όλοι οι αδερφοί Θεσσαλικοί  ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι ( Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Τρικάλων SZ4TRI, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας SZ4SRM, και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας SV4KRD)  αλλά επίσης και :
η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βέροιας Αλεξάνδρειας Νάουσας (ΕΡΒΑΝ) μέσω του κ. Τσαγκαλίδη Μπάμπη SV2JQA
η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΡΑΔΥΜ) μέσω του κ. Δαμιανού Εμμανουηλίδη SV2GQV
το ψηφιακό δίκτυο DMR PLUS TG-202 μέσω του κ. Βελισσάρη Δημήτριου SV1EDZ
η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών μέσω του κ. Σωτήριου Βανικιώτη SV1HER
Βέβαια είχαν τεθεί κατόπιν συνεννόησης με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι Ομάδες Εκτάκτων Αναγκών της ΕΡΘΕ σε κινητοποίηση και ετοιμότητα μισάωρου, για οπουδήποτε χρειαστεί η αποκατάσταση επικοινωνιών, και ενεργοποιήθηκε  το κέντρο επικοινωνιών στα γραφεία μας.
Όμως το πράγμα δεν σταμάτησε εδώ. Βλέποντας όλοι αυτοί οι συνάδελφοι αλλά και οι απλοί συμπολίτες μας στη Λάρισα, το δράμα όλων αυτών των ανθρώπων που επλήγησαν, και με έναυσμα τη δράση μας « Ας βοηθήσουμε τους σεισμόπληκτους αδερφούς μας» 
όλοι οι σύλλογοι της πολιτικής προστασίας Καρδίτσας ( Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Καρδίτσας, Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, Λέσχη 4x4 Καρδίτσας και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας)
ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος
η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΡΑΔΥΜ)
η  Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Τρικάλων SZ4TRI
είτε μάζεψαν αγαθά, είτε προώθησαν την δράση μας,
αλλά επίσης και μεμονωμένοι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, που κυριολεκτικά έσπασαν τα τηλέφωνα για δωρεές αγαθών,
όμως το βασικότερο όλων , ότι  ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ, οι απλοί συμπολίτες μας, φέρατε  (και συνεχίζετε να φέρνετε) τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών στις 10 Μαρτίου, όλες αυτές οι εθελοντικές ομάδες της Καρδίτσας ήρθαν με 9 αυτοκίνητα γεμάτα με πράγματα και τα παρέδωσαν  στο Δαμάσι και στην Ελασσόνα, όπως και εμείς η ΕΡΘΕ ότι είχαμε μαζέψει προς στιγμήν από τη δράση μας, τα μεταφέραμε στο Δαμάσι όπου και παραδόθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος συνεχίζει και μας φέρνει πράγματα, όπως και άλλοι σύλλογοι (βλέπε Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας)
συνεχίζει να μαζεύει για να τα στείλει, αλλά και συνάνθρωποι μας που συνεχίζουν να παίρνουν τηλέφωνο για να τους κατευθύνουμε που να συνδράμουν.
Εδώ λοιπόν φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι στα δύσκολα όλοι μας γινόμαστε ένα, και βοηθάμε όπου μπορούμε τον συνάνθρωπό μας που αυτή τη περίοδο περνάει πάρα πολύ δύσκολα, αφού έχει χάσει τα πάντα από τους σεισμούς.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ.
(Ακολουθούν φωτογραφίες από την κινητοποίηση των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων τις ημέρες των σεισμών και από τη δράση συλλογής αγαθών)
.
 
 
 

sigjrr

 
 

Καρδίτσα. Μεσογ, κυκλώνας "Ιανός"

Ο Δήμος Καρδίτσας έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "ΙΑΝΟΣ" και τις συνεπακόλουθες πλυμμήρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020.
Ανεκτίμητη η προσφορά της Ραδιολέσχης Καρδίτσας.
[Όλες οι φωτογραφίες στο τέλος ..!!]
 
20 Σεπτεμβρίου 2020
Η ΡΑΔΙΟΛΕΣΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το όχημα της Ραδιολέσχης συνδράμει από το πρωί την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά από την επάνδρωσή του και με έναν Πυροσβέστη και τον εξοπλισμό του με αντλία, στο έργο της απάντλησης υδάτων από πλημμυρισμένα κτίρια.
 
21 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Κώστας SV4JES κατέβηκε από την Λουτροπηγή με το αυτοκίνητό του στο οποίο έχει τοποθετήσει δεξαμενή και αντλία, για να βοηθήσει εθελοντικά στην άντληση υδάτων στην πόλη της Καρδίτσας.
Σε ευχαριστούμε Κώστα για την ανεκτίμητη προσφορά σου, τόσο στο σύλλογο όσο και στους ανθρώπους της περιοχής Σμοκόβου.
https://www.facebook.com/10000132.../posts/3193235524063888/
.
Ο Στέφανος SY4BTE αγωνίζεται για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, παρέχοντας κάθε είδους εργασία που μπορεί να κάνει.
Ένα ακόμη μέλος που προβάλει την Ραδιολέσχη στην τοπική κοινωνία.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ Στέφανε.
https://m.facebook.com/story.php...
.
Μια δύσκολη ημέρα πέρασε με την Καρδίτσα, αλλά και όλο τον νόμο να δοκιμάζεται από τις πληγές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός".
Η Ραδιολέσχη μαζί με την Λέσχη 4Χ4 και τον Κυνηγετικό Σύλλογο συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο απάντλησης των υδάτων από κτίρια.
Έτσι σήμερα μέλη με το όχημα της Ραδιολέσχης προέβησαν σε απάντληση υδάτων στο πρατήριο καυσίμων στην Σχολή Αστυνομίας, σε δύο πολυκατοικίες στην οδό Δωδεκανήσου, σε οικία στον οικισμό "Άγιος Παντελεήμονας", σε πολυκατοικία στην οδό Γαρδικίου από κοινού με την Λέσχη 4Χ4, σε οικοδομές επί των οδών Αγίου Νικολάου και Γρ. Λαμπράκη.
.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας και σήμερα επί τω έργω.
Συνδράμει στην απάντληση των υδάτων από κτίρια επί των οδών Νικηταρά και Κουμουνδούρου.
 
22 Σεπτεμβρίου 2020
Επί μέρες προσπαθούμε όλοι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ορθοποδήσουμε! Η λάσπη δεν φεύγει με τίποτα! Έξω από το μαγαζί μου στην οδό Χατζημήτρου 41 ο δρόμος καλύφθηκε με πολύ παχύ στρώμα λάσπης..... Για καλή μας τύχη λάβαμε τη βοήθεια της Ραδιολέσχης Καρδίτσας και του Κυνηγετικού Συλλόγου που ενώ αντλούσαν νερά από το υπόγειο της οικοδομής τα μετέτρεψε σε χείμαρρο που καθάρισε το δρόμο! Ευχαριστούμε πολύ! Θερμά συγχαρητήρια! Ήταν ανέλπιστη βοήθεια!
.
Επιχείρηση μεταφοράς ατόμου υπό οξυγονοθεραπεία, από την Βατσουνιά του Δήμου Μουζακίου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 19/9/2020 από μέλη της Ε.Ο.Δ. Καρδίτσας, της Λέσχης 4Χ4 και της Ραδιολέσχης, την ώρα που ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός" χτυπούσε την Καρδίτσα. Τελικά εν μέσω ισχυρής βροχόπτωσης και ανέμου και αφού χρειάστηκε να κοπούν πεσμένα στο δρόμο δέντρα, η ομάδα έφτασε στον προορισμό της και παρέλαβε τον ασθενή.
Οι φωτογραφίες είναι από την προσπάθεια κοπής ενός πλατάνου για την διάνοιξη του δρόμου.
 
24 Σεπτεμβρίου 2020
Μεταφορά νερού μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο, από τον χώρο συγκέντρωσης της βοήθειας στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη, στην Τοπική Κοινότητα Ρούσσου.
 
24 Σεπτεμβρίου 2020
Μεταφορά νερού μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο, από τον χώρο συγκέντρωσης της βοήθειας στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη, στην Τοπική Κοινότητα Ρούσσου.
 
25 Σεπτεμβρίου 2020
Η αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλαν τα μέλη του συλλόγου αυτές τις δύσκολες μέρες.
 
27 Σεπτεμβρίου 2020
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας συνδράμει σήμερα την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με την μεταφορά των συνεργείων καταγραφής ζημιών, στις επιχειρήσεις και τις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν.
 
28 Σεπτεμβρίου 2020
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας για ενδέκατη μέρα συνδράμει με ότι μέσα διαθέτει στην προσπάθεια επαναφοράς της περιοχής στην κανονικότατα.
Έτσι και σήμερα μεταφέρουμε κλιμάκια καταγραφής ζημιών στις "βομβαρδισμένες" επιχειρήσεις της Καρδίτσας.
Δυστυχώς η πραγματική καταστροφή που υπέστησαν δεν περιγράφεται.
 
11 Οκτωβρίου 2020
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, πιστή στο πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς στους συμπολίτες μας, συμμετείχε σήμερα στην επιχείριση καθαρισμού από τις λάσπες, της πόλης της Καρδίτσας. Ο ρόλος μας, κατόπιν υπόδειξης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ήταν να λάβουμε θέσεις στα υδροστόμια και να ενημερώνουμε για την διαθεσιμότητά τους και τα αυτοκίνητα που τυχόν ήταν σε αναμονή, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός αυτοκινήτων και αυτά να κατεθύνονται για πλήρωση σε ελεύθερα υδροστόμια, για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις.
Παράλληλα συμμετείχαμε μαζί με τους άνδρες της Πυροσβεστικής, στο πλύσιμο δρόμων και κοινόχρηστων χώρων για τον καθαρισμό της λάσπης.
 
 
 

sigjrr

 
 

Πυρκαγιά στην περιοχή Μεσενικόλα

 
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Μεσενικόλα. Στη κατάσβεση της φωτιάς εκτός των Πυροσβεστικών δυνάμεων, συμμετείχε και το μέλος της Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών του συλλόγου μας Κώστας Καραντάνας SV4JES με το αυτοκίνητό του, στο οποίο έχει τοποθετημένο πυροσβεστικό βυτίο και αντλία υψηλής πίεσης.
Τις φωτογραφίες τις έστειλε ο ίδιος.
Σε ευχαριστούμε Κώστα για τις άοκνες προσπάθειές σου για την προστασία του τόπου μας.
 
 
random_26.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1331075
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..18.191.139.218