Πυρκαγιά στο Λουτρό Καρδίτσας 12/8

 

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στις 3.30 περίπου στο Λουτρό Καρδίτσας, στην περιοχή πίσω από τους μύλους Πυρροντζέλλου.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα το περιπολικό Κ-30 της Π.Υ. Καρδίτσας που περιπολούσε στην περιοχή του Κέδρου, ενώ σύντομα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις σε 6 οχήματα και 13 πυροσβέστες από τις Π.Υ Καρδίτσας και Σοφάδων, καθώς η φωτιά κινούνταν απειλητικά προς τα πρανή του βουνού.

Η φωτιά κατασβήστηκε πλήρως κατά τις απογευματινές ώρες.

Στο σημείο μετέβη και ο Ομάδα Σμοκόβου των Ο.Ε.Α. της Ραδιολέσχης Καρδίτσας με τους SV4JES - Κώστα και SV3LBL - Παναγιώτη, οι οποίοι συνέδραμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

 

 

 
 

sigjrr

 
 

Πυρκαγιά στην περιοχή Ράζια Μητρόπολης 16 Δεκ.

 
ΔΑΣΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΧΕΙΜΩΝΟ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ.
Τελικά οι εμπρηστές δεν πτοούνται ούτε από το χρόνο, ούτε από τις καιρικές συνθήκες, ούτε από τις εποχές.
Μέσα στο καταχείμωνο κάποιος ή κάποιοι έβαλαν σήμερα φωτιά στην περιοχή Ράζια Μητρόπολης.
Το μεσημέρι κατά τις 2 με 2.30 και ενώ επέστρεφα από την Καρδίτσα, διαπίστωσα ότι στο πρανές του βουνού μεταξύ Μητρόπολης και Καναλίων, υπήρχε καπνός και φλόγες που ήταν ορατές από την περιοχή Παλαιοκκλησίου. Αποφάσισα να κινηθώ προς την περιοχή για να ελέγξω τι συμβαίνει. Όσο πλησίαζα διαπίστωσα ότι υπήρχε φωτιά στην πλαγιά του βουνού. Μετά από κάμποση ώρα αναζήτησης βρήκα οδό πρόσβασης και έφτασα στην περιοχή της φωτιάς. Διαπίστωσα ότι υπήρχε φωτιά σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, η οποία ωστόσο είχε κάψει μια έκταση 1,5 στρέμματος περίπου και λόγω της αλλαγής φοράς του ανέμου πλέον δεν επεκτεινόταν, ενώ είχαν ήδη αρχίσει και οι πρώτες ψιχάλες. Εν τω μεταξύ στο σημείο προσήλθε και ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας με τρεις άνδρες, οι οποίοι κατέσβεσαν τις εναπομείνασες εστίες.
SV4GEG
 
 
 

sigjrr

 
 

Πυρκαγιά στο Μεσενικόλα

Μπαράζ πυρκαγιών το τελευταίο διάστημα στην Καρδίτσα. Από αλόγιστη καύση καλαμιών, κανάλια και χαντάκια, βάτα, μέχρι και σε δασικές περιοχές.
Η σημαντικότερη και μεγαλύτερη ίσως πυρκαγιά της φετινή χρονιάς, συνέβη σήμερα το μεσημέρι 21 Οκτ 2017 στην περιοχή Μεσενικόλα, 1-2 χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση προς Μεσενικόλα, μεταξύ του παλιού δρόμου και του νέου προς Μορφοβούνι, λίμνη Πλαστήρα.
Η φωτιά που μάλλον ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση δίπλα στα αμπέλια, πέρασε τον παλιό δρόμο και εξαπλώθηκε στην πλαγιά, κατακαίγοντας, χόρτα, θάμνους, δέντρα και ελαιώνες. Εντός του χώρου της φωτιάς υπήρχαν κάποια αγροτικά κτίσματα και μελίσσια που κινδύνεψαν, αλλά διασώθηκαν χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής.
Δυνάμεις από Καρδίτσα (5 οχήματα), Μουζάκι (2 οχήματα) και Τρίκαλα (1 όχημα) συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης. 
Παρούσα και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας με τέσσερα μέλη (Χρήστος SV4RWZ, Παναγιώτης SV4GEG, Γιάννης SV4RRK και Ηλίας SV4RTC που συνέδραμαν τις Πυροσβεστικές δυνάμεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μεσενικόλα, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Αμπελικού στο βουνό προς Άγιο Γεώργιο. Επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες πυροσβεστικές δυνάμεις από την Καρδίτσα, του περιστατικού επελήφθησαν δυνάμεις από τις Σοφάδες. Μόλις κατασβέστηκε και αυτή η φωτιά, ξέσπασε νέα στην περιοχή πίσω από τον θολωτό τάφο του Γεωργικού σε χωράφι με καλαμιές στην άκρη του βουνού, την οποία πρόλαβε όχημα που αποχώρησε από την φωτιά του Μεσενικόλα, πριν αυτή επεκταθεί στο βουνό.
 
 
 

sigjrr

 
 

Πυρκαγιά στον Αγ. Νικολάο Καναλίων.

   Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα 05 Αυγούστου 2016 γύρω στις 14:10 στην περιοχή Αγίου Νικολάου, της Τ.Κ. Καναλίων του Δήμου Μουζακίου, πλησίον του οινοποιείου Κοντοζήση. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα σε δύσβατη έκταση με δέντρα, θάμνους και ξηρά χόρτα, ενώ απείλησε αγροτικές εγκαταστάσεις, αμπέλια και ένα οινοποιείο.
   Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 9 υδροφόρα οχήματα και 18 άνδρες από τις Π.Υ. Καρδίτσας, Μουζακίου, Λάρισας, Τρικάλων και Καλαμπάκας, 3 υδροφόρες των Δήμων Μουζακίου και Καρδίτσας, 3 πεζοπόρα τμήματα με 16 άνδρες από Καρδίτσα, Μουζάκι και Βόλο, καθώς η συνδρομή ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair, που με περισσότερες από 10 ρίψεις νερού, καθήλωσε τη φωτιά ώστε να μπορέσουν να επέμβουν τα πεζοπόρα τμήματα. Σημειωτέον ότι η περιοχή είναι δύσβατη και δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης.
   Επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης ήταν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Σεραφείμ Αθανασίου.
   Με τις συνεχείς βολές του αεροσκάφους γύρω στις 6 το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και λίγο αργότερα υπό πλήρη έλεγχο, ενώ με την αποχώρηση του αεροσκάφους γύρω στις 19:30, τα πεζοπόρα τμήματα εισήλθαν στο χώρο της φωτιάς για την οριστική κατάσβεση και των μικροεστιών που απέμειναν. 
   Λίγο νωρίτερα έγινε η αποδέσμευση των οχημάτων της Καλαμπάκας και της Λάρισας για να μεταβούν σε πυρκαγιά σε ξηραντήριο στην Καλαμπάκα και δασική πυρκαγιά στο Δίλοφο Λάρισας αντίστοιχα, ενώ λίγο αργότερα και του ΠΥ 3838 της Καρδίτσας για να μεταβεί σε πυρκαγιά μεταξύ Ρούσσου και Καλλιθήρου. 
   Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της Τ.Κ. Καναλίων η φωτιά έκαψε περίπου 300 στρέμματα.
   Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας ήταν παρούσα και βοήθησε στην μετακίνηση επιχειρησιακού αξιωματικού για τον έλεγχο της περιμέτρου της φωτιάς και τον εντοπισμό σημείων πρόσβασης.

 

 

sigjrr

 

 

Πυρκαγιά μεταξύ Φαναρίου-Χάρματος

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα 21-8-2013 και κατά τις απογευματινές ώρες στις θέσεις Νιζερός, Μαντήλω και Λάκκα, μεταξύ των χωριών Φαναρίου, Χάρματος και Μαγουλίτσα του Δήμου Μουζακίου.

Η φωτιά που ξέσπασε σε δύο σημεία που απείχαν περίπου 500 μέτρα μεταξύ τους (εδώ είναι το περίεργο), δίπλα στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Μουζακίου πήρε γρήγορα διαστάσεις στο ένα μέτωπο, ενώ το άλλο κατασβήστηκε αφού έκαψε περίπου δύο στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Γύρω στις 8 το βράδυ τέθηκε και το άλλο μέτωπο σε πλήρη έλεγχο και μέχρι τις 9 είχε σχεδόν σβήσει, εκτός από τις διάσπαρτες μικροεστίες οι οποίες όμως είναι μέσα στην καμένη έκταση και θα χρειαστούν την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και κατά τη διάρκεια της νύχτας για την ολοκληρωτική κατάσβεσή τους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος 3 υδροφόρα οχήματα από την Π.Υ. Μουζακίου, 1 υδροφόρο όχημα από την Π.Υ. Καρδίτσας με συνολικά 15 πυροσβέστες και επικεφαλής τον Πυραγό Θεόδωρο Πάντο, Υποδιοικητή της Π.Υ. Μουζακίου, 1 υδροφόρο όχημα και 3 μηχανήματα του Δήμου Μουζακίου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Κουτσογιάννη. Επίσης στον τόπο της φωτιάς έσπευσε όχημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας με τον Αστ. Διευθυντή κ. Γεώργιο Κατέρη και όχημα του Αστ. Τμήματος Περιφερείας με τον Υποδιοικητή Υπαστυνόμο Β' κ. Βασ. Μαυρόπουλο. Το έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν κάτοικοι του Χάρματος με τον Πρόεδρο κ. Ηλία Νικάκη.

Ο σύλλογός μας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, συμμετείχε και έλαβε ενεργό μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς με 3 μέλη, τον SV4GDE, τον SV4GEG και τον SY4AIL και το όχημα του συλλόγου.

Κάηκαν συνολικά περίπου 350 - 400 στρέμματα χορτολιβαδικής, θαμνώδους και με δέντρα χαμηλής βλάστησης, έκτασης.

 

 

sigjrr

 

 

Πυρκαγιά στο Φανάρι

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου 2009, στην περιοχή Φαναρίου του Δήμου Ιθώμης, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω της πλούσιας βλάστησης και του ελαφρού αέρα που έπνεε στην περιοχή. Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 οχήματα και 30 άνδρες καθώς και πεζοπόρο τμήμα 10 ανδρών, υδροφόρο όχημα και εκσκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Ιθώμης και δύο μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας.

Λόγω της μορφολογίας της περιοχής και της πιθανότητας επέκτασης της φωτιάς, εξαιτίας του ανέμου, στο παρακείμενο πευκοδάσος, ζητήθηκαν εναέρια μέσα και πράγματι σε λίγη ώρα ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης δύο αεροπλάνα CANADAIR CL 215 και δύο ελικόπτερα Ericsson τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο και στις 6 περίπου το απόγευμα να υπάρχουν μόνο ορισμένες μικροεστίες.  Στις 7 περίπου η φωτιά είχε κατασβεστεί και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν να σβήσουν και οι τελευταίες σπίθες για να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις. Η συνδρομή των μελών της Ραδιολέσχης με το να επιτηρούν συνεχώς την περίμετρο της φωτιάς, να ενημερώνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την εξέλιξή της ώστε να κινούνται άμεσα στο σημείο αλλά και να οδηγούν αυτές στην περιοχή της φωτιάς λόγω της γνωριμίας του χώρου εξαιτίας της καταγωγής από την περιοχή, ήταν σημαντική. Τα μέλη του συλλόγου παρέμειναν στον τόπο μέχρι τα μεσάνυχτα, επιτηρώντας μαζί με 3 πυροσβεστικά οχήματα και 7 πυροσβέστες που έμειναν μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας, για τυχόν αναζωπυρώσεις.

 

Μεγάλη Πυρκαγιά στη θέση "ΡΑΖΙΑ"

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου 2008 στη θέση «Ράζια» μεταξύ των Δήμων Μητρόπολης και Πλαστήρα. Η φωτιά εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας πήρε γρήγορα διαστάσεις και έκαψε περισσότερα από 200 στρέμματα θαμνώδους και δασικής έκτασης. Για την κατάσβεσή της χρειάστηκε ισχυρή δύναμη από την Π.Υ. Καρδίτσας και την Π.Υ. Σοφάδων, αλλά και πεζοπόρο τμήμα από το Βόλο .

Στο χώρο της πυρκαγιάς, από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Καρδίτσας, κλήθηκε και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, οποία συμμετείχε με (2) δύο μέλη της και (2) δύο αυτοκίνητα μέχρι αργά το βράδυ, προκειμένου να παράσχει τη συνδρομή της όταν της ζητηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα αυτοκίνητο του συναδέλφου SW4JES (Κώστα) ήταν εφοδιασμένο με δεξαμενή νερού 600 λίτρων και βενζινοκίνητη αντλία πιέσεως.

Δασική Πυρκαγιά μεταξύ Καλλίθηρου και Αμπελικού

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουλίου 2008 στη θέση «Πλατάνια» μεταξύ Καλλίθηρου και Αμπελικού. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε έκταση 100 στρεμμάτων δασικής και 60 στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης περίπου, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί ισχυρή δύναμη από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Καρδίτσας, Μουζακίου, Σοφάδων, Παλαμά αλλά και των Τρικάλων.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετείχε και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας με (4) τέσσερα μέλη της μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου, οι οποίοι με κλαδιά κατάφεραν να ανακόψουν τη φωτιά στη χορτολιβαδική έκταση αλλά και στη συνέχεια παρείχαν βοήθεια στο άπλωμα σωλήνων για τη δημιουργία εγκατάστασης πυρόσβεσης στη δασική έκταση και στην κατάσβεση τυχόν εναπομεινάντων μικροεστιών.

random_12.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1232514
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..34.228.7.237