SZ4KRD/P QRV with meteorological ballon

 2019-05-19-meteorological-ballon
Η Ραδιοερασιτεχνική Λέσχη Καρδίτσας, SZ4KRD,  την 19-05-2019 από τις 08:00 π.μ έως τις 19:00 μ.μ (τοπική ώρα) στην Λίμνη Πλαστήρα, στην Καρδίτσα (περιοχή βοτανικός κήπος) και στις συντεταγμένες 39° 17' 21,85''B και 21° 44' 23,37'' E (Google Earth) και με Grid Square KM09UG, πρόκειται να υψώσει μπαλόνι μετεωρολογικού τύπου με κεραία ύψους 80 μέτρων για εκπομπή και λήψη ραδιοερασιτεχνών επαφών με το διακριτικό SZ4KRD/P στα ΗF (SSB). Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί ώστε να πραγματοποιηθούν επαφές στις συχνότητες των 80 και 160m.
Θα χαρούμε να σας ακούσουμε στον αέρα καθώς και να μας επισκεφτείτε την ημέρα αυτή.
 
  The DX-Radio Amateur Club of Karditsa, SZ4KRD, in 19-05-2019 from 05:00 to 16:00 UTC at Lake Nikolaos Plastiras, Karditsa (botanical garden) and at coordinates 39o 17? 21,85? and 21o 44? 23,37? E (Google Earth coordinates), Grid Square KM09UG, is going to rise a meteorological type balloon with antenna and height 80m,for emissions and capture radio amateur QSOs (contacts)  with badge SZ4KRD/P at HF (SSB). Special importance is going to be given to actualize QSOs (contacts) at coordinates of 80 and 160 m.
We’ll be very glad to hear you and have QSO.
Secretary and QSL Manager of Dx Radio Club of Karditsa SZ4KRD
SV4RRK Greece
Ioannis (John) Adamos
Ergatikes Katikies Karditsa IX 14A
Karditsa 43132
Greece
QSL: Direct, VIA eQsL, Mail QSL, LoTw
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Phone: 6987774119
 
-------------------------------------
 
19-05-2019
 
Video for SZ4KRD/P QRV with meteorological ballon
 
 
 

sigjrr

 
 

Παγκόσμια ημέρα του Ρ/ερασιτέχνη

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου ,οι ραδιοερασιτέχνες γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού. Την ημέρα εκείνη, το 1925, ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών ( IARU ) .
Πλέον ο Ραδιοερασιτεχνισμός έχει εισέλθει πραγματικά στον 21ο αιώνα . Σε λιγότερο από 100 χρόνια  οι ερασιτεχνικές ραδιοεπικοινωνίες έχουν εξελιχθεί από την τεχνολογία σπινθήρα, στην ψηφιακή επεξεργασία σήματος και ραδιοεπικοινωνίες μέσω επεξεργασίας λογισμικού .Στα βραχέα (HF) οι επιλογές  του ραδιοερασιτέχνη μεταξύ φωνής και CW έχουν επεκταθεί σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών επικοινωνίας από την τηλεόραση έως  σε επικοινωνίες ευρέως φάσματος.
Οι Ψηφιακές Ραδιοερασιτχνικές επικοινωνίες έχει εξελιχθεί . Από το  τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 , το ραδιοτηλέτυπο , επίσης γνωστό ως RTTY , ήταν ο μόνος ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας, διαθέσιμος στους ραδιοερασιτέχνες . Στη δεκαετία του 1980 , το AMTOR έκανε το εμφάνισή του , με  αυξανόμενη δημοτικότητα και εκμεταλλευόμενη, την ύπαρξη και ευρεία διαθεσιμότητα των προσωπικών υπολογιστών .Το AMTOR ήταν η πρώτη ψηφιακή ερασιτεχνική διαμόρφωση  μετάδοσης κειμένου χωρίς λάθη.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 , ο ρυθμός της αλλαγής (προς τις ψηφιακές διαμορφώσεις) αυξήθηκε δραματικά. Προέκυψε το Packet Radio  και για ένα χρονικό διάστημα ήταν η πιο δημοφιλής μορφή της ραδιοερασιτεχνικής ψηφιακής επικοινωνίας .
 Καθώς η τεχνολογία μικροεπεξεργαστών  εξελισσετο , υπήρξε μια αύξηση στην εφεύρεση και δημιουργία νεότερων  ψηφιακών διαμορφώσεων , όπως τα CLOVER , PACTOR , και G - TOR που ήταν ικανές για χωρίς λάθη ανταλλαγές αρχείων,κάτω από  οριακές συνθήκες στις μπάντες . Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 , υπήρξε μια εφεύρεση που αξιοποίησε περαιτέρω την τεχνολογία των προσωπικών υπολογιστών και δημιουργήθηκε η διαμόρφωση  PSK31 .
Στις περιοχές συχνοτήτων VHF - UHF , το Packet Radio είχε λιγότερη δραστηριότητα στο τέλος του αιώνα, από ό, τι στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 . Ωστόσο , γεννήθηκε μέσα από το Packet Radio, το δημοφιλές Αυτόματο Σύστημα Αναφοράς Θέσης ( APRS ) επιπρόσθετα στα παλαιότερα συστήματα  Packet Radio ,που εξακολουθούν να υπάρχουν και να υποστηρίζουν  τις  δραστηριότητες της Πολιτικής Προστασίας , με σημαντικά βελτιωμένη λειτουργικότητα .
Χάρη σε έρευνες  ραδιοερασιτεχνών , απολαμβάνουμε πλέον ψηφιακές επαφές εκμεταλλευόμενοι την διασπορά μετεωριτών και ακόμα την ανάκλαση στην επιφάνεια της Σελήνης στις VHF και UHF συχνότητες με σταθμούς χαμηλής ισχύος . Χρειάζεται μόνο η συνηθισμένη κάρτα ήχου του υπολογιστή και  λογισμικό που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το διαδίκτυο..
Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Ιαπωνίας ανέπτυξε την ψηφιακή διαμόρφωση D - STAR και το πρότυπο μετάδοσης δεδομένων. Υπάρχει συνεχώς σημαντική ανάπτυξη σ'αυτό, καθώς οι ραδιοερασιτέχνες  δημιουργούν συνεχώς,δίκτυα επαναληπτών D - STAR για τις VHF , UHF και μικροκυματικές μπάντες .
Όλα αυτή η ανάπτυξη έχουν εμπνεύσει ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο, να πειραματίζονται συνεχώς  και παραπέρα με νέα ψηφιακά πρότυπα στα HF , VHF , UHF και στην μπάντα μικροκυμάτων.
Μεγάλη ευκαιρία λοιπόν είναι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοερασιτεχνισμού, μέσω διαφόρων  δραστηριοτήτων, να εξηγήσουμε στο κοινό για το τι προσφέρουν οι Ραδιοερασιτέχνες  στον 21ο αιώνα .
Πηγή:sv7lyk
 

Η Πορεία της διαβούλευσης επί του ΣΝ Κατασκευές Κεραιών Ξηράς. 18.12.18

 
Ενημέρωση για την πορεία της διαβούλευσης επί του Σ/Ν Κατασκευές Κεραιών Ξηράς (24/12/2018)
Στις 18 Δεκεμβρίου 2018 κατόπιν συνεχών διαβουλεύσεων και εποικοδομητικής συνεργασίας με τους υπευθύνους της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επικαιροποιήθηκε το νομοσχέδιο για τις κατασκευές κεραιών ξηράς σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες, από το οποίο προκύπτουν τα παρακάτω:
Α. Δεν θα υπάρχει τέλος διατήρησης των εγκατεστημένων ραδιοερασιτεχνικών κεραιών ή εκείνων, που τυχόν προστεθούν στο μέλλον.
Β. Δεν θα απαιτείται η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας σε όσες κατά περίπτωση Γενικές Συνελεύσεις θα συγκληθούν. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συμφωνία με τα αναγραφόμενα στον κανονισμό της εκάστοτε πολυκατοικίας και σύμφωνα με το Αστικό Δίκαιο και εάν δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας, θα απαιτείται για την εγκατάσταση σε κοινόχρηστους χώρους η συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιοδιοκτησίας.
Γ. Θα υποβάλλεται ηλεκτρονική δήλωση με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων κεραιοσυστημάτων, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ στην ΕΕΤΤ, και θα επικαιροποιείται ανάλογα στο μέλλον.
Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχαμε στις 24 Δεκεμβρίου 2018 με τον αρμόδιο Γ.Γ. του Υπουργείου, κ. Βασίλη Μαγκλάρα, το νομοσχέδιο με τη νέα του μορφή θα σταλεί στη Βουλή για την επεξεργασία του από τις αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, οι οποίες ευελπιστούμε ότι δεν θα κάνουν αλλαγές στις παραγράφους που μας αφορούν, και μετά στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
Θεωρούμε ότι η θετική έκβαση του θέματος αυτού είναι αποτέλεσμα της αμέριστης συνεργασίας με 13 ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και της Διεθνούς ‘Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών IARU καθώς και με όλους τους συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες που κινητοποιήθηκαν. Αποφασιστικής σημασίας ήταν και η κατανόηση που επέδειξε το Υπουργείο για το ανεκτίμητο έργο που προσφέρουν στην πολιτεία οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες μέσω της συμμετοχής τους στις Ομάδες Εκτάκτων Αναγκών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών και την προσπάθεια προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας του κοινωνικού συνόλου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αρμόδιους στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου ΨΠΤΕ καθώς και τους πολιτικούς και κρατικούς φορείς για τη διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας τους με τους ραδιοερασιτέχνες που επέδειξαν, για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών.
Πηγή: www.raag.org
 

Η Ραδιολέσχη στη Παυσιλυπούπολη.

 
 
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, κατόπιν πρότασης των διοργανωτών, συμμετέχει στην Παυσιλυπούπολη 2018-2019. Θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες ο τρόπος επικοινωνίας με ασύρματο, θα γίνει ενημέρωση για τις ραδιοεπικοινωνίες και το ραδιοερασιτεχνισμό, αλλά και τις δράσεις του συλλόγου.
Καλούνται τα μέλη να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην άρτια παρουσίαση του συλλόγου μας στο κοινό.
Η παρουσίαση θα γίνει στο "Παιχνιδόσπιτο" σύμφωνα με το πρόγραμμα:
«Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας» Ραδιολέσχη Καρδίτσας
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου: 16:00 – 22:00
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου: 09:00 – 13:00 & 17:00 – 21:00
Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου: 09:00 – 13:00 & 17:00 – 21:00
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου: 09:00 – 13:00 & 17:00 – 21:00
Η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη καθώς θα υπάρχει αρκετή προσέλευση επισκεπτών. Το πρωί θα μας επισκέπτονται σχολεία, ενώ το απόγευμα θα είναι ελεύθερη η προσέλευση σε όλους.
==========
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στην Παυσιλυπούπολη 2018-19, κατά τις πρωϊνές ώρες (από 5/12 έως 7/12) θα δεχόμαστε επισκέψεις από μαθητές σχολείων της Καρδίτσας για να τους ενημερώνουμε για θέματα ραδιοερασιτεχνισμού και για τις δραστηριότητες της Ραδιολέσχης.
Για το λόγο αυτό θα γίνονται κλήσεις στον επαναλήπτη R4 ώστε να βλέπουν ζωντανά πως γίνονται οι ραδιοεπικοινωνίες.
Παρακαλούμε τους συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες να κάνουν ακρόαση στον επαναλήπτη και να απαντούν στις κλήσεις μας, ώστε οι μαθητές να πάρουν μια εικόνα της επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου.
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Διαβούλευση, Αδειοδότηση & έλεγχος κατασκευών κεραιών στην ξηρά.SOS

2018-10-19-keraia
19-10-2018
Κατατέθηκε σε διαβούλευση νομοσχέδιο με την ονομασία "Αδειοδότηση και έλεγχος κατασκευών κεραιών στην ξηρά"
Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο καταργείται το άρθρο 1 του Νόμου 2801 (περί κεραιών), δείτε επισταμένως τα άρθρα 10 και 21 και όχι μόνο.
 
===========================
 
Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
22-10-2018
Το παρακάτω κείμενο εστάλη από την Ε.Ε.Ρ. στο γραφείο του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. 
Προτείνουμε όσοι Ραδιοερασιτεχνικοί Σύλλογοι και οι ραδιοερασιτέχνες το επιθυμούν, να αποστείλουν με τη σειρά τους το ίδιο κείμενο, ή με τις αλλαγές που τυχόν θέλουν, στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να κατανοήσει ο υπουργός ότι οι δυσαρεστημένοι είμαστε χιλιάδες.
Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (διαβούλευση) θα αναρτήσουμε άλλο κείμενο, που προτείνουμε για τους ίδιους, παραπάνω αναφερόμενους λόγους να αναρτηθεί και από όποιον σύλλογο ή ραδιοερασιτέχνη το επιθυμεί.
ΚΕΙΜΕΝΟ προς γραφείο Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Κύριε Υπουργέ, 
Άφωνος ο ραδιοερασιτεχνικός πληθυσμός της χώρας, που απαρτίζεται από 10.000 περίπου αδειούχους ραδιοερασιτέχνες με τις οικογένειες τους, είδε την πρόσφατη δημοσίευση στο «Διαύγεια» ενός απαράδεκτου νομοσχεδίου στο μέρος που μας αφορά, του οποίου οι διατάξεις μεταξύ άλλων καθιστούν απαγορευτική σχεδόν την εγκατάσταση του κυριότερου τμήματος του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, δηλαδή της κεραίας.
Το νομοσχέδιο είναι φανερά εχθρικό προς τους ραδιοερασιτέχνες και δηλώνει ανεξήγητη εμπάθεια, ενώ τεχνικά είναι ένα συνοθύλευμα και συρραφή από παλαιότερους νόμους, φαίνεται δε να έχει συνταχθεί από άτομα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις τηλεπικοινωνίες. Ούτε καν η αρμόδια υπηρεσία φάσματος του Υπουργείου σας φαίνεται να έχει εμπλακεί στη σύνταξή του. Δεν εξηγείται διαφορετικά η παράβλεψη των νόμων της Φυσικής, οι οποίοι απαιτούν για την καλύτερη και οικολογικά αποτελεσματικότερη λειτουργία ενός σταθμού την καλύτερη δυνατή κεραία.
Μέχρι σήμερα η Πολιτεία αναγνώριζε τα οφέλη, που προκύπτουν από την Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη, και είχε εντάξει τις κεραίες των ραδιοερασιτεχνών στο άρθρο 1 του νόμου 2801, με το οποίο τις εξαιρούσε από κάθε υποχρέωση μαζί με τις κεραίες Υπουργείων, Πρεσβειών κλπ. Σήμερα θεσπίζει μια απαράδεκτη και πρακτικά ανέφικτη διάταξη, που ακυρώνει τις ευεργετικές αυτές διατάξεις και στην ουσία εξισώνει τους ραδιοερασιτέχνες με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και κάθε λογής πάροχο ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας για την τοποθέτηση κάθε απλής ή σύνθετης ραδιοερασιτεχνικής κεραίας, κάτι πρακτικά ανέφικτο για οποιοδήποτε θέμα μέσα στις πολυκατοικίες, όπου οι ένοικοι πολλές φορές δεν συμφωνούν ούτε στο τι χρώμα θα την βάψουν ή αν θα βάλουν πετρέλαιο να ζεσταθούν. Την ίδια στιγμή οι ταράτσες βρίθουν από κεραίες τηλεόρασης, τηλεοπτικά κάτοπτρα, ηλιακούς συλλέκτες, θερμοσίφωνες, air condition και κάθε λογής κατασκευές, για τις οποίες ποτέ δεν ζητείται η ομόφωνη έγκριση των συνιδιοκτητών.
Κύριε Υπουργέ, 
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού, στο μέρος που μας αφορούν, και απαιτούμε την απόσυρση ή ουσιαστική τροποποίησή τους ως απαράδεκτες από μια Υπηρεσία, η οποία από τη μια εξετάζει, αδειοδοτεί και εντάσσει τους ραδιοερασιτέχνες σε οργανισμούς όπως η Πολιτική Προστασία και από την άλλη τους ευνουχίζει να λειτουργούν χωρίς κεραίες. 
……………. (ονοματεπώνυμο)
............... (διακριτικό)
Αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης
……………….
 
Πηγή: www.raag.org  { Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) }
 
==========================
 
23-10-2018
Δηλώστε και στην παρακάτω πλατφόρμα την αντίθεσή μας στην αδειοδότηση των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών.
Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να γίνει γνωστή η αντίθεση των ραδιοερασιτεχνών στις υπό διαβούλευση νέες ρυθμίσεις.
Απαιτεί μόνο τη συμπλήρωση του email μας και κλικ στο "Υπογράφω"
 
  
Εξαίρεση ραδιοερασιτεχνών από τις αδειοδοτήσεις κεραιών
 
Γιατί είναι σημαντικό;
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αποκλείονται αυτόματα από το ραδιοερασιτεχνισμό όλοι όσοι διαμένουν σε πολυκατοικία, μια και αποκλείεται να υπάρξει 100% συμφωνία με τους άλλους ενοίκους για κάτι τέτοιο. Στις περισσότερες πολυκατοικίες δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία για στοιχειώδη πράγματα που αφορούν όλους, όπως θέρμανση και συντήρηση.
 
Κάθε ραδιοερασιτέχνης είθισται να έχει τουλάχιστον 2-3 κεραίες για διαφορετικές μπάντες και συνθήκες, τις οποίες αλλάζει αρκετές φορές μέσα στο χρόνο. Με οποιοδήποτε τέλος αδειοδότησης κάτι τέτοιο θα ήταν οικονομικά απαγορευτικό.
 
Ακόμα και αν υπήρχαν τα χρήματα για πολλαπλές αδειοδοτήσεις, είναι πρακτικά αδύνατο να αντεπεξέλθει οποιοσδήποτε αρμόδιος φορέας σε τέτοιο φόρτο εργασίας, η αναμονή θα γίνει τεράστια, παγώνοντας την εγκατάσταση κάθε κεραίας.
 
=============================
 
Σύλλογος Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
24-10-2018
Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παπά
Έχετε αρκετούς γραμματείς, μεταξύ αυτών και Φαρισαίους, στο υπουργείο σας. Πέρα από τον γνωστό σε εμάς Φλωρεντή για την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, σύμβουλο του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου -θα ασχοληθούμε προσεχώς με το θέμα-, θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του επονομαζόμενου και «τσάρου του διαστήματος» Βασίλη Μαγκλάρα.
Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο κύριος αυτός αποφάσισε να ασχοληθεί με τους Ραδιοερασιτέχνες. Ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά τους καταργεί από τα αστικά κέντρα, αφού βάζει όρους εξοντωτικούς για τη λειτουργία των σταθμών τους.
Συμβουλέψτε τον «τσάρο» σας όσο είναι καιρός, επειδή, λόγω άγνοιας υποθέτω, κινδυνεύει να δημιουργήσει τεράστιο φιάσκο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους σας παραθέτω.
Οι Ραδιοερασιτέχνες δεν είναι οι παράνομοι σταθμοί που εκπέμπουν μουσική στα ερτζιανά, εάν αυτό νομίζει ο γραμματέας σας, αλλά amateurs με άδεια του Υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από διεθνείς ενώσεις IARU REGION 1 και ITU, υπεύθυνη για τη διεθνή διαχείριση και τον καθορισμό όλων των συχνοτήτων στον κόσμο.
Οι Ραδιοερασιτέχνες είναι χομπίστες, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν μόνο την «τρέλα» τους αλλά και την κοινωνία εθελοντικά, σε έκτακτες περιπτώσεις μάλιστα επιτάσσονται.
Είναι η φόρμουλα 1 των επικοινωνιών με λίγα λόγια. Πληροφορηθείτε ποια και πόση ήταν η συνεισφορά τους στους σεισμούς της Καλαμάτας, της Πάρνηθας, σε πλημμύρες, φυσικές καταστροφές και πολλές άλλες καταστάσεις, όταν τα τηλεφωνικά δίκτυα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν.
Οι Ραδιοερασιτέχνες είναι σεβαστοί σε όλον τον πλανήτη, με διευκολύνσεις που δεν συλλαμβάνει ο νους του συνεργάτη σας. Προάγουν την επιστήμη και αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους.
Ούτε σε χούντες της Αφρικανικής Ηπείρου διανοήθηκε κυβέρνηση να παρεμποδίσει τη λειτουργία τους, μέσα από ακατανόητα νομοσχέδια, άσχετων με το αντικείμενο υπαλλήλων.
Στα πολιτισμένα κράτη τυγχάνουν ευεργετημάτων και διευκολύνσεων, απόρροια ευγνωμοσύνης της Πολιτείας, για τις υπηρεσίες τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την εθελοντική συνεισφορά τους σε διασώσεις πληρωμάτων από ναυάγια, βοήθεια σε σεισμοπαθείς, σε πυρόπληκτους και αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις προς το κοινωνικό σύνολο.
Σε ένα από τα εδάφη του απίστευτου αυτού νομοσχεδίου αναφέρεται, μάλιστα, ότι οι Ραδιοερασιτέχνες θα υποχρεούνται να διαθέτουν τεχνική μελέτη από αρμόδια υπηρεσία για την κεραία τους. Για γέλια και για κλάματα, αφού αρχή κάθε Ραδιοερασιτέχνη είναι η κατασκευή και δοκιμή κεραιών σε καθημερινή βάση!
Οι Ραδιοερασιτέχνες είναι χιλιάδες στην Ελλάδα και εκατομμύρια στον κόσμο, και αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό. Σεβασμό τον οποίο δεν διαθέτουν προφανώς οι άσχετοι με το αντικείμενο σύμβουλοί σας, οι οποίοι βάλλουν ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο και κατά του εθελοντισμού.
Πιστεύοντας ότι έχετε κατανοήσει το φιάσκο που πάει να δημιουργηθεί, σας ζητώ να ασχοληθείτε άμεσα ο ίδιος προσωπικά. Είναι άδικο να στρέψετε αναίτια εκτός από τη διεθνή ραδιοερασιτεχνική κοινότητα τόσους Έλληνες εναντίον σας.
Ένας από αυτούς ο SV1ACI, κατά κόσμον Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.
 
 
===================================
 
Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
24-10-2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί / ές συνάδελφοι.
Το κείμενο της Ε.Ε.Ρ. σχετικά με τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου με θέμα: “Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά” έχει σταλεί σήμερα 24/10/2018 στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ προς ανάρτηση.
Επιπλέον, ομάδα από την Ε.Ε.Ρ. μαζί με τον νομικό μας σύμβουλο πρόκειται να παραστεί στον Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κο Βασίλη Μαγκλάρα για κατάθεση προτάσεων επί του εν λόγω σχεδίου νόμου.
Κατά την παράστασή μας θα παραδώσουμε και εκτυπωμένη την ακόλουθη πρόταση, η οποία πρέπει να υπογραφεί (φυσικά ή μέσω mail) από όσον το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες, αλλά και όποιον άλλο μη ραδιοερασιτέχνη από το κοντινό σας περιβάλλον επιθυμεί.
Η πρόταση μπορεί να υπογραφεί απευθείας στη γραμματεία της Ε.Ε.Ρ. την Τετάρτη 24/10 ώρα 17:00 – 21:00 και την Κυριακή 28/10 ώρα 10:00 – 13:00.
Όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν στην Ε.Ε.Ρ. για φυσική υπογραφή καθώς και όλοι οι συνάδελφοι που κατοικούν στην περιφέρεια παρακαλούνται να υπογράψουν με mail αποστέλλοντας στο 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
το αργότερο μέχρι 30/10/18 το παρακάτω κείμενο:
 
Συναινώ και προσυπογράφω την επιστολή της Ε.Ε.Ρ. προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχετικά με τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου με θέμα: “Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά”
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΛΗΣΗΣ:
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορούν να το στείλουν και μη ραδιοερασιτέχνες αναγράφοντας μόνο το ονοματεπώνυμό τους.
 
 
Πηγή: www.raag.org
 
======================================
 
Παναγιώτης Μανώλης
26-10-2018
Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ
με σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο σχολιασμός μου στη δημόσια διαβούλευση του άρθρου 10 του νομοσχεδίου:
Σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και ειδικότερα τις διατάξεις του που αφορούν τους ραδιοερασιτέχνες, εκφράζω τις έντονες αντιρρήσεις μου και θα μου επιτρέψετε πριν τις συγκεκριμενοποιήσω, να παραθέσω κάποιες σχετικές διατάξεις, τις οποίες μάλλον ο συντάκτης ή οι συντάκτες του σχεδίου αγνοούν. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σκόπιμα τις παραβλέπουν, γιατί τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για ύποπτη μεθόδευση, ή εξυπηρέτηση συμφερόντων:
Α. της υπ’ αριθμ. 38200/1136/11-8-2011 (ΦΕΚ 1969 Β’/ 2-9-2011) Αποφάσεως του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου»:
Άρθρο 2 – Ορισμοί
3. «Υπηρεσία ερασιτέχνη» ή «υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη»: Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος.0,
4. «Υπηρεσία ερασιτέχνη μέσω δορυφόρου»: Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που χρησιμοποιεί διαστημικούς σταθμούς σε δορυφόρους της Γης για τους ίδιους σκοπούς όπως η υπηρεσία ερασιτέχνη. 
5. «Ερασιτέχνης» ή «Ραδιοερασιτέχνης»: Άτομο το οποίο διαθέτει άδεια που του δίνει τη δυνατότητα να διεξάγει νόμιμα την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη. Για τις ανάγκες του κανονισμού, οι όροι «ερασιτέχνης» και «ραδιοερασιτέχνης» έχουν το ίδιο νόημα. 
6. «Σταθμός (ή σταθμός ραδιοεπικοινωνίας)»: Ένας ή περισσότεροι πομποί ή δέκτες ή συνδυασμός πομπών και δεκτών, συμπεριλαμβανομένων κεραιών και πρόσθετων συσκευών, σε ορισμένη θέση, που είναι αναγκαίοι για τη διεξαγωγή συγκεκριμένης υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνίας (ή για την υπηρεσία ραδιοαστρονομίας). Κάθε σταθμός χαρακτηρίζεται από το είδος της υπηρεσίας στην οποία συμμετέχει και από το αν λειτουργεί σε μόνιμη ή προσωρινή βάση.
Άρθρο 15 - Λειτουργία ραδιοερασιτεχνικών σταθμών
1. Οι ερασιτεχνικοί σταθμοί ασυρμάτου λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, τις λοιπές σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, τον Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών όπως εκάστοτε ισχύει, μόνο για ερασιτεχνικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση έκτακτων κοινωνικών αναγκών, σύμφωνα με το άρθρο 17.
Άρθρο 17 Λειτουργία ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κατά τη διάρκεια εκτάκτων αναγκών. 
1. Σε περιπτώσεις υπολειτουργίας των δημοσίων τηλεπικοινωνιακών δικτύων λόγω εκτάκτου ανάγκης (θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές κλπ) οι ραδιοερασιτέχνικοι σταθμοί χρησιμοποιούνται για να παράσχουν επικοινωνιακή βοήθεια. Οι ανταποκρίσεις έκτακτης ανάγκης έχουν προτεραιότητα έναντι των λοιπών. 
2.Οι σταθμοί ραδιοερασιτέχνη που είναι ενταγμένοι στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιούνται για την παροχή ραδιοεπικοινωνιακής συνδρομής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα κ.λ.π. στις ανωτέρω περιπτώσεις. Τους σταθμούς χειρίζονται αποκλειστικά οι κάτοχοι των ενταγμένων ραδιοερασιτεχνικών σταθμών.
Β. του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ Α 46/03-03-2000) Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις:
Άρθρο 2. Δημιουργία κατασκευών κεραιών στην ξηρά
Α. Για την κατασκευή κεραίας σταθμού στην ξηρά, που χρησιμοποιείται για την εκπομπή ή/και λήψη ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας ή χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συστήματος κεφαλής δικτύου καλωδιακής τηλεόρασης, απαιτείται άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Από την υποχρέωση αυτήν εξαιρούνται:
α) Οι κατασκευές κεραιών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος.
β) Οι κατασκευές κεραιών Υπουργείων, πρεσβειών, διπλωματικών αποστολών και ραδιοερασιτεχνών, οι οποίες περιβάλλονται από κτίρια ή το φυσικό έδαφος ίσου ή μεγαλύτερου ύψους, βρίσκονται στο εσωτερικό πόλης, χωριού ή στρατοπέδου, δεν προκύπτει ότι επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοΐας και εφόσον έχει χορηγηθεί εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής ή και λήψης.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:
1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός αποκαλείται ως υπηρεσία (υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη)
2. Έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών, αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος.
3. Ο σταθμός ραδιοεπικοινωνίας αποτελείται από πομπούς, δέκτες, κεραίες και πρόσθετες συσκευές σε ορισμένη θέση, που είναι αναγκαία για την διεξαγωγή της υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνίας
4. Σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης οι ραδιοερασιτέχνικοι σταθμοί χρησιμοποιούνται για να παράσχουν επικοινωνιακή βοήθεια, ενώ οι σταθμοί ραδιοερασιτέχνη που είναι ενταγμένοι στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιούνται για την παροχή ραδιοεπικοινωνιακής συνδρομής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα κ.λ.π.
5. Για την κατασκευή των κεραιών των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών δεν απαιτείται σχετική άδεια.
Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και ειδικότερα με την παράγραφο 1δ, επιχειρείται η εξαφάνιση των ραδιοερασιτεχνών, καθώς από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να εγκαταστήσει την κεραία του σταθμού δεν θα μπορεί να ασκήσει την ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα. 
Είναι σα να θέλουμε να κινηθεί αυτοκίνητο στο οποίο έχουμε αφαιρέσει τους τροχούς. 
Αυτό θα συμβεί γιατί:
1. Με το εδάφιο γ απαιτείται υποβολή και έγκριση από την ΕΕΑΕ μελέτης ραδιοεκπομπών. Αυτό είναι ΑΝΕΦΙΚΤΟ καθώς οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν μία μόνιμη κεραία. Πειραματίζονται και δοκιμάζουν διαφορετικές κεραίες, ώστε να μελετήσουν την λειτουργία τους, την ικανότητα και το επίπεδο εκπομπής και λήψεως τους. Αυτό συνεπάγεται συνεχείς αιτήσεις και μελέτες που απαιτούν ικανό αριθμό υπαλλήλων και αρκετές εργατοώρες για να ανταποκριθούν, αλλά το σημαντικότερο οικονομικό κόστος, το οποίο οι ραδιοερασιτέχνες δεν μπορούμε να επωμιστούμε. 
2. Ζητάτε έγγραφη συναίνεση των συνιδιοκτητών του ακινήτου για την τοποθέτηση της κεραίας σε κοινόχρηστο χώρο. Είναι αυτονόητο, για τους έχοντες ελάχιστες γνώσεις φυσικής, ότι η κεραία θα τοποθετηθεί στο υψηλότερο σημείο του κτιρίου (ταράτσα ή στέγη) ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και δεν είναι δυνατό να τοποθετηθεί σε μπαλκόνι ή οπουδήποτε αλλού. 
Μάλιστα πάτε και ένα βήμα παραπέρα. ΈΧΕΤΕ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ; 
Ζητάτε δήλωση συναίνεσης και για τις ήδη υπάρχουσες κεραίες, μετατρέποντας αναδρομικά, τις ήδη νόμιμα τοποθετημένες κεραίες σε παράνομες, χωρίς να έχει γίνει καμία παραβατική συμπεριφορά ή παρέμβαση του κατόχου τους ραδιοερασιτέχνη. Δεν ξέρω αν οι συντάκτες του νομοσχεδίου γνωρίζουν κάποια οικοδομή που υπάρχει ομοφωνία και μάλιστα έγγραφη, μεταξύ των συνιδιοκτητών για πιο απλά πράγματα (αγορά λαμπτήρων εισόδου και κλίμακας, επισκευή και συντήρηση ανελκυστήρα, αντικατάσταση σπασμένων υαλοπινάκων, κλπ). 
Ζητάτε να συναινέσουν άνθρωποι άσχετοι, πολλές φορές χωρίς καν σχετική παιδεία και γνώσεις, άνθρωποι που βλέπουν ασύρματο και τρέχουν μην τους προσβάλει η… ραδιενέργεια (έτσι αντιλαμβάνονται την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία), άνθρωποι που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τον δέκτη της τηλεόρασής τους, άνθρωποι που δεν μπορούν να συνεννοηθούν αν θα ανάβουν και ποιες ώρες τα φώτα της εισόδου της οικοδομής . 
Αυτό είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΦΙΚΤΟ, καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσουν όλοι οι συνιδιοκτήτες και ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. 
Άραγε ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ; 
Και το περίεργο, αν όχι ύποπτο, ΓΙΑΤΙ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ; 
Ο νόμος αυτός για να ισχύσει απαιτεί τις ψήφους όλων των βουλευτών της βουλής ή μόνο την πλειοψηφία αυτών; Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή; Και ξαναρωτώ. ΕΧΕΤΕ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ; Μόνο έτσι μπορώ να το εκλάβω, ως φωτογραφική διάταξη.
3. Ζητάτε στο εδάφιο α να μην επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοΐας. Αυτό πως αποδεικνύεται και από ποιόν; Ποια η διαδικασία, ποιο το κόστος και ποιος θα το επωμιστεί; Αυτά τα λάβατε υπόψη σας κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου; 
4. Ζητάτε επίσης στο εδάφιο β να έχει χορηγηθεί εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής ή/ και λήψης. Μα ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ υπ’ αριθμ. 38200/1136/11-8-2011 (ΦΕΚ 1969 Β’/ 2-9-2011) Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου» και συγκεκριμένα στο άρθρο 21, ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΠΕΜΨΕΙ Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ;
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΖΩΝΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ.: οικ.1900/51/Φ211/13-1-2016 (ΦΕΚ Β’ 105/27-1-2016) Έγκριση Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), ΕΧΟΥΝ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ;
5. Ποια είναι τα οριζόμενα στην περ. ζ) της παρ.1 του άρθρου 41 του ν.4495/2017; Αφορά δικαιολογητικά και συγκεκριμένα την έγγραφη συναίνεση των συνιδιοκτητών, για τη χορήγηση της Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας. Στο άρθρο 29 παρ. 2 του ιδίου νόμου όπου περιγράφονται οι εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας, δεν αναφέρεται πουθενά η κατασκευή κεραίας. ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ;
Συμπερασματικά το νομοσχέδιο στην ουσία καταργεί την Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη και για τους ανωτέρω λόγους, θεωρώ το νομοσχέδιο απαράδεκτο, φτιαγμένο στο πόδι από ανθρώπους μάλλον άσχετους με το ραδιοερασιτεχνισμό, άστοχο, ανεδαφικό, εμπαθές προς τους ραδιοερασιτέχνες, που πιθανώς εξυπηρετεί κάτι άλλο και υποκρύπτει μια έμμεση φορολόγηση των ραδιοερασιτεχνών, από το κόστος μελετών και τελών που θα απαιτούνται για την αδειοδότηση των κεραιών.
Τονίζεται δε ότι με την απενεργοποίηση και κατάργηση των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών μας, ως απόρροια της καθαίρεσης των κεραιών, οι εγγεγραμμένοι χειριστές και Σύλλογοι στα μητρώα της Πολιτικής Προστασίας, θα αδυνατούν να παράξουν την προβλεπόμενη τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη λόγω έλλειψης ιδιωτικού εξοπλισμού και άμεσα ενεργοποιήσιμων θέσεων τηλεπικοινωνιακής κάλυψης. 
Η κατάργηση των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών θα έχει και διεθνές αρνητικό αντίκτυπο, εξαιτίας της μειωμένης προβολής της χώρας μας στις παγκόσμιες ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες, χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς, με πιθανό ακόμα και τον υποβιβασμό της χώρας μας ως ραδιοχώρα με ελάχιστες δυνατότητες επικοινωνίας, χαρακτηρισμός ο οποίος δίνεται είτε σε απομακρυσμένους, εξωτικούς και ακατοίκητους προορισμούς είτε σε χώρες με μη δημοκρατικά καθεστώτα και απόλυτο κρατικό έλεγχο των πολιτών.
Ζητώ την απόσυρση ή την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων.
Επιγραμματικά ως επίλογος: 
Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Παναγιώτης Μανώλης 
SV4GEG
Αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης
 
======================================
 
Μάνος Γ. Δαρκαδάκης
28-10-2018
Κύριε Υπουργέ, 
Κύριοι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης.
Κάθε νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες δεν πρέπει να είναι προϊόν σύλληψης ενός και μόνο ατόμου, αλλά να εκπονείται και να υποβάλλεται ως αποτέλεσμα της συλλογικής συνεργασίας επιστημόνων με γνώσεις επί του αντικειμένου των ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.
Στις απόψεις μου για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν παραθέτω τεχνικές ή νομικές παρατηρήσεις, διότι με κάλυψαν οι εκλεκτοί συνάδελφοι με τις επιστημονικές τους γνώσεις επί του αντικειμένου 100%.
Συνεπώς υποβάλλω με παραδείγματα μόνο τα όσα μαρτυρούν το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του ραδιοερασιτεχνισμού, με την παρατήρηση ότι αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος της χώρας, θα εκμηδενίσει σχεδόν τις δυνατότητες των ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι κάνουν αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω. Η απόφαση λοιπόν για το αν θα τους καταστήσετε πλέον άχρηστους και θεατές των καταστροφών αλλά και άλλων συμμετοχών τους σε κοινωφελείς δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη του κλασσικού Μαραθωνίου κ.α., είναι αποκλειστικά δική σας.
Οι ραδιοερασιτέχνες, πέρα από την λειτουργία των σταθμών τους σε καιρό ειρήνης ως χόμπι, έχουν εμπλακεί σε εκατοντάδες περιστατικά έκτακτης ανάγκης, όπως σε σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όταν υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας ή όταν τα τηλεφωνικά δίκτυα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. (Κάποιες από τις κυριότερες: 1980 – 3ήμερες πυρκαγιές στη Β.Α. Αττική, 1986 – Σεισμός στην Καλαμάτα, 1987 – Πυρκαγιές στη Ρόδο, 1988 – Σεισμός στις Αλκυονίδες, 1988 – Πυρκαγιές στην Κεφαλονιά, 1988 – Πυρκαγιές στον Υμηττό, 1989 – πυρκαγιές στη Θάσο, 1989 – Σεισμός στην Πάρνηθα, 1991 - Πτώση στρατιωτικού αεροπλάνου C-130 στην Όθρυ, 1995 – Σεισμός στο Αίγιο, 1999 – Σεισμός στην Αθήνα, 2004 – Χιονοπτώσεις στην Αττική, 2004 – Σεισμός στην Καλαμάτα, 2005 – Πυρκαγιά στη Ραφήνα / Νέο Βουτζά, 2009 – Πυρκαγιά στον Υμηττό, 2015 – Σεισμός Λευκάδας, 2017 – Σεισμός Λέσβου).
Επιπλέον, ραδιοερασιτεχνικές εγκαταστάσεις επαναληπτών / αναμεταδοτών χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από κρατικές υπηρεσίες, όπως π.χ. ο ραδιοερασιτεχνικός επαναλήπτης R7 στη Θάσο. Ακόμα στη περίπτωση της Καλαμάτας η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών γινόταν επί 48 ώρες ανελλιπώς μόνο μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών και εγκαταστάσεων, που στήθηκαν μέσα σε μια ώρα.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνουν στις διεθνείς ασκήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ή δοκιμές συστημάτων προειδοποίησης, πχ για επερχόμενο tsunami.
Το 1992, η ελληνική αποστολή στην σεισμόπληκτη περιοχή του ERZINCAN Τουρκίας αποτελούμενη από 3μελές κλιμάκιο ΟΑΣΠ, 25αμελές κλιμάκιο ΕΜΑΚ, 20μελές κλιμάκιο του ΕΚΑΒ & 20 δημοσιογράφους, περιελάμβανε και δύο ραδιοερασιτέχνες. Η αποστολή έμεινε 7 ημέρες και το Τοπικό Τηλ/κό Κέντρο (Erzincan) των ραδιοερασιτεχνικών Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης Ελλάδας και Τουρκίας κρατούσε συνεχή επαφή με την Αθήνα μέρα-νύκτα.
Αλλά και στο εξωτερικό, η ραδιοερασιτεχνική δράση είναι έντονη: Στις 6/4/1986, στο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, οι πρώτες πληροφορίες στην χώρα μας ήρθαν μέσω ραδιοερασιτεχνών. Άλλα πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν το 2001, τη συσκότιση της Βόρειας Αμερικής το 2003, το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στον Ινδικό Ωκεανό τα Χριστούγεννα 2004, τον τυφώνα Κατρίνα τον Σεπτέμβριο του 2005, το σεισμό στο Σιτσουάν της Κίνας. Λίγες μέρες μετά από ένα σεισμό 7.3 ρίχτερ στην Αιτή τον Ιανουάριο του 2010, ραδιοερασιτέχνες γεφύρωναν σωστικά συνεργεία αλλά και διασωθέντες για να μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειες τους μέσα στην χώρα. Όταν ένας σεισμός 8.8 ρίχτερ έπληξε την Χιλή τον επόμενο μήνα και το τηλεφωνικό δίκτυο κατέρρευσε ένας ραδιοερασιτέχνης ονόματι Alejandro Jara εξέπεμψε τις πρώτες πληροφορίες από το συμβάν. Tο 2008, τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, το σεισμό στην Ιταλία το 2017, όπου οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιήθηκαν για τον συντονισμό των δράσεων ανακούφισης από καταστροφές όταν όλα τα τηλεφωνικά συστήματα είχαν αποτύχει. Το 2017 ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε από 50 ραδιοερασιτέχνες να μεταβούν στο Πουέρτο Ρίκο, για να παρέχουν υπηρεσίες επικοινωνιών μετά τον τυφώνα Μαρία.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει ευχαριστήσει δημόσια τους ραδιοερασιτέχνες, όταν χαρακτηρίστηκαν ως η μοναδική ομάδα (περίπου 1000 ραδιοερασιτέχνες) που δούλεψε σωστά στις προσπάθειες ανακούφισης πληγέντων από τον τυφώνα Κατρίνα.
Οι ραδιοερασιτέχνες καλύπτουν από το 2010 μέχρι σήμερα ανελλιπώς τις επικοινωνίες στον Κλασσικό Μαραθώνιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φροντίζοντας για τη συνεχή ροή πληροφοριών προς τον ΣΕΓΑΣ, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ και τις λοιπές Υπηρεσίες, που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση κάθε Μαραθωνίου Δρόμου. Επίσης καλύπτουν κάθε είδους αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση, όπως το Athens Flying Week, αγώνες δρόμου σε όλη την Ελλάδα κλπ.
Εκτός από τις επίσημες ευχαριστίες και επαίνους, που έχουν δεχτεί οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες από παντός είδους Δημόσιες Αρχές για τις υπηρεσίες τους, όπως από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Ε.Ε.Σ., Νομαρχίες, Δασαρχεία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δήμους κλπ., έχουν υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας με ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους με τον ΣΕΓΑΣ, το ΕΚΑΒ, το Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά και στο εξωτερικό μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.
Αναβιώσαμε τις αρχαίες Φρυκτωρίες ενώνοντας με ραδιοερασιτεχνικές εκπομπές τα σημεία, που σύμφωνα με τον Όμηρο είχαν μεταφέρει το μήνυμα της άλωσης της Τροίας.
Συνδράμαμε στην πραγματοποίηση του Λ-Sat σε συνεργασία με το Πανεπιστήμια Αιγαίου και την σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
2006 - Διαστημική Κατασκήνωση στο Ρίο – Πρώτη επαφή από την Ελλάδα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από τότε και σε συνεργασία με τον οργανισμό ARIS (Amateur Radio in Space) και την ESA (European Space Agency) έχουν πραγματοποιηθεί περίπου άλλες 10 επαφές σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών.
Επικοινωνιακή στήριξη όλων των Μεγάλων Ανιχνευτικών Δράσεων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων «ΕΛΠΙΔΑ» σε δύσβατες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Οι ραδιοερασιτέχνες τέλος χρησιμοποιούν δορυφόρους κατασκευασμένους από τους ίδιους και με μοναδικό σκοπό την επικοινωνία μέσω αυτών και τις βελτιώσεις των συστημάτων και των τεχνικών επικοινωνίας τους.
Συνοψίζοντας, αν εφαρμοστεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι σίγουρο ότι η χώρα μας θα καταλάβει την αμέσως επόμενη θέση κάτω από την ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ και την ΥΕΜΕΝΗ, που είναι στην κορυφή του πίνακα με την ελάχιστη δυνατή ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα. Κατάταξη διόλου κολακευτική για την χώρα μας.
Με εκτίμηση
Manos G. Darkadakis
SV1IW
Former RAAG President (2004-2015) - IARU Liaison
Radio Amateur Association of Greece
National Society - Member of International
Amateur Radio Union (IARU) since 1959
Οκτ. 2018 Διαβούλευση Νομοσχεδίου.
 
=================================
 
Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
31/10/2018
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ»
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2018 η προγραμματισμένη, κατόπιν δικού μας αιτήματος, συνάντηση εκπροσώπων της Ε.Ε.Ρ. με τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κο Βασίλειο Μαγκλάρα ..........
Περισσότερα στο σύνδεσμο
 
=================================
  
2-11-2018
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 
Η υπό διαβούλευση ρύθμιση για τις εγκαταστάσεις κεραιών ραδιοερασιτεχνών (Ρ/Ερ) είναι αποτυχημένη όπως διαπιστώνεται από τους εξής λόγους :
 
1) Υπερβαίνει την Συνταγματικώς κατοχυρωμένη Αρχή της Αναλογικότητας, θέτοντας ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ στην εγκατάσταση κεραιών Ρ/Ερ σε οικοδομές δεδομένου ότι :
 
α) με την εγκατάσταση αυτή δεν παραβιάζεται ο Κανονισμός συνιδιοκτησίας της οικοδομής, διότι πρόκειται συνήθως για μικρές εγκαταστάσεις ελαφράς κατασκευής που δεν προκαλούν επιβάρυνση στα δικαιώματα κυριότητας και νομής της οικοδομής, όπως δεν προκαλούν επιβάρυνση οι εγκατεστημένες στο δώμα κεραίας TV, WIFI, δορυφορικές κλπ.
 
β) Είναι απορίας άξια η βιασύνη της επιχειρουμένης ρυθμίσεως, που εξαντλεί δρακόντεια μέτρα κατά των ραδιοερασιτεχνών, ενώ η νομοθεσία σε άλλες περιπτώσεις επιτρέπει ευθεία παραβίαση του Κανονισμού της οικοδομής, όπως στην περίπτωση του φυσικού αερίου που εγκαθίσταται σε διαμέρισμα με μια απλή -απρόσβλητη στα Δικαστήρια- Γνωστοποίηση του ιδιοκτήτη προς τη Γεν. Συνέλευση, (Ν. 4495/2017 άρθ. 127 )ακόμη και να παραβιάζονται οι διατάξεις του Νόμου περί οριζοντίου ιδιοκτησίας. Γιατί δεν ορίζετε και εδώ το ίδιο ;
 
γ) Δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των ενοίκων διότι οι κεραίες των Ρ/Ερ δεν εκπέμπουν συνεχόμενα και το φάσμα εκπομπών τους είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από παρακείμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και WIFI που εκπέμπουν όλο το 24ωρο, σε μικροκυμματικό φάσμα, σαφώς βλαβερό για την ανθρώπινη υγεία και ειδικά όταν βρίσκονται σε πυκνό δίκτυο ακόμη και αδειοδοτημένο. Επομένως δεν είναι οι Ρ/Ερ κεραίες ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για το επιβαρυμένο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον.
 
δ) Καμμία νομοθεσία δεν όρισε μέχρι τώρα να ερωτώνται υποχρεωτικά οι περίοικοι όταν πρόκειται για κεραίες υψηλής ΗΜ επιβάρυνσης, όπως της Κινητής τηλεφωνίας όπως επιβάλει η οδηγία 85/337/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 27ης Ιουνίου 1985 άρθ. 6 παρ. 2 . Γιατί όλη η αυστηρότητα του Υπουργείου σας εξαντλείται στους Ρ/Ἔρ ;
 
2. Προσβάλει την Αρχή της Ισότητας και την ελευθερία Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (άρθ 5 Σ) , διότι
 
α) ζητώντας την συναίνεση όλων (!) των συνιδιοκτητών φέρνει τους Ρ/Ερ σε φανερά δυσμενέστερη θέση από όσους μένουν σε μονοκατοικίες ; Η πράξη έχει αποδείξει ότι σε οικοδομές μένουν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, γνώσεων κα αντιλήψεων, οπότε αν το θέμα έλθει σε Γενική Συνέλευση, είναι σφόδρα πιθανόν πολλοί λόγω φοβίας του αγνώστου και της μη επικινδυνότητας, να αρνηθούν την συγκατάθεσή τους. Το πιό πιθανόν είναι να δημιουργηθούν άσκοπες εντάσεις και δικαστικές διεκδικήσεις, διότι οι Ρ/Ερ ευλόγως θα θέσουν θέμα να κατέβουν όλες οι κατασκευές από τη στέγη.
 
β) Οι Ρ/Ερ είναι ενεργά μέλη της Κοινωνία που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην Πολιτική Προστασία και συνδράμουν σε πλήθος άλλων αναγκών, έτοιμοι να θυσιάσουν χρόνο , ξεκούραση, χρήμα , οικογενειακό χρόνο, ακόμη και όταν τυχόν καταρρεύσει ο Κρατικός τηλεπικοινωνιακός μηχανισμός. Είναι τουλάχιστον ΑΝΗΘΙΚΟ να επιχειρείται να καταβάλλουν και τέλη για την εγκατάσταση ή διατήρηση κεραιών, αντί να ακούσουν ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από την Πολιτεία.
 
Γιά τον λόγο αυτό ζητώ να καταργηθεί η απαράδεκτη ρύθμιση αυτή.
 
Με εκτίμηση
 
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ X. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ΄ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
SV7ERA
 
================================================
 
2018-11-03-MayDayΈνωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας  SZ2RWM Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ
Κωνσταντίνος Αλεξάκης
3-11-2018
Δεν έχουν περάσει λίγες ώρες όπου παρουσιάζαμε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας και Νέων Τεχνολογιών, το έργο που έχουν παράσχει σε μεγάλες καταστροφές οι Ραδιοερασιτέχνες πανελλαδικά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και ενώ γνωρίζαμε πως ταυτόχρονα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ουσιαστικά φρόντιζε για την ταφόπλακα του ραδιοερασιτεχνισμού, θεωρούσαμε πως οι συζητήσεις που έτρεχαν την ίδια ώρα στα κλιμάκια της Αθήνας θα έφερναν κάποιο αποτέλεσμα.
Δυστυχώς όμως στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Επειδή λοιπόν οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοι τους είναι κουφοί, εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε το επιστημονικό μας χόμπυ.
 
===============================
 
IARU
5-11-2018
Η επιστολή της IARU στο Υπ.Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης
 
2018-10-19-iaru"Dear Sirs,
The International Amateur Radio Union (IARU) represents the interest of radio amateurs around the world to Regional Telecommunications Organisations like CEPT (with whom we have an LoU), Standards Development Organisations and the ITU itself, of which IARU is a Sector member. IARU is the global federation of national associations of licensed radio amateurs.
 
Amateur radio is an activity defined in the ITU radio regulations as:
a radiocommunication service for the purpose of self-training, intercommunication and technical investigations carried out by amateurs, that is, by duly authorized persons interested in radio technique solely with a personal aim and without pecuniary interest.1
 
It is an activity followed by some 3.5 million people around the world. Not only is it a valuable means of self-training in electronics, computing and radio communication (with a consequent positive impact on the hi-tech skill base of each nation) but radio amateurs play an important part in providing emergency communications at a time of natural or manmade disasters. Provisions of the ITU Tampere2 Convention include specific reference to the amateur radio service at times of emergency
Our attention has been drawn to the current consultation being undertaken by the Ministry of Digital Policy and Information of the Greek Government regarding the installation of landbased antennas. We are deeply concerned that some of the proposed restrictions on the installation of antennas for use by radio amateurs are deeply punitive and will cause significant hardship to those who seek to follow an interest in amateur radio.
 
Our concerns are as follows:
 
a) We understand that for the installation of a radio amateur antenna on a terraced apartment building, the written consent of all owners is proposed to be required. If this measure were to be implemented, it would be the most draconian that we are aware of anywhere in the world, in respect of consent for a radio antenna for use by a radio amateur. Normal practice elsewhere would be for the consent of the majority of building owners or in the case of leased accommodation the consent of the landlord. To require 100% agreement of all residents seems quite simply a means to ensure that the antenna will not be erected.
 
b) EMF fields from amateur antennas are generally well away from human contact and simple tools exist to ensure that field strength exposure at publicly accessible distances can be verified as being will within ICNIRP limits3. In a few countries today, a study is required by the radio amateur using a simple computer-based tool to selfcertify that the antenna will not create a field which approaches the ICNIRP reference limits at any point where members of the public might access. 
The IARU position is that the likelihood of any excessive field from a radio amateur antenna is extremely low, and can be simply checked by the radio amateurs themselves. The level risk from HF antennas, for example, is at least an order of magnitude (10x) lower than from, eg, a mobile cellphone base station mast, even before allowing for the much lower duty cycle of the amateur emissions.
 
c) We note also that there are no similar installation restrictions being considered for radio, television, mobile telecommunications and other commercial use. We are therefore concerned that the measure is unreasonably discriminatory against those who follow an interest in amateur radio and in many instances use antennas similar to those used in television reception.
IARU fully understands and accepts that the decision on this matter is for the Greek government alone. Nonetheless, we invite the Ministry and the Government to consider the nature of amateur radio, its contribution to society and its non-commercial nature, and to exempt amateur radio antennas from these restrictions by taking a self-certification route to issues of EMF field and a balanced approach to installation consent.
 
I am happy to provide more commentary if it would be helpful.
 
Yours sincerely,
 2018-10-19-iaru-3
 
Κατεβάστε την επιστολή της IARU  " Ε Δ Ω "
==================================
 
 2018-11-09-keraies
 
==================================
 
Ο πρόεδρος του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου Νέστορας Ιακωβίδης (5Β4ΑΗΖ) απέστειλε συγκινητική επιστολή στον υπουργό (ΨΠΤΕ) κ. Νίκο Παππά, προκειμένου να εκφράσει κι αυτός τις ενστάσεις του σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά τους Ραδιοερασιτέχνες. 
 
Είχαν προηγηθεί με αποστολή επιστολών τους η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών και η Ελληνική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών σχετικά με το ζήτημα, ενώ συγκεντρώνονται και υπογραφές κατά του νομοσχεδίου.
 
Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:
 
ΟΜΙΛΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
 
11 Νοεμβρίου 2018
 
Προς :
 
1) Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης 
 
2) Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
 
Κοιν.:
 
1) Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
 
Θέμα: Αδειοδότηση και έλεγχος κατασκευής κεραιών ξηράς της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
Αξιότιμοι Κύριοι:
 
Ο Όμιλος Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου (ΟΡΚ) έχει συσταθεί από το 1975 και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Κυπρίων ραδιοερασιτεχνών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσω της ιδιότητας μας ως πλήρες μέλους στη Διεθνή Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU).
 
Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μία δραστηριότητα που ορίζεται διεθνώς στους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών της ITU ως: «υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που σκοπό έχει την αυτό-εκπαίδευση, την ενδοεπικοινωνία, και τις τεχνικές έρευνες, και που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από κατάλληλα εξουσιοδοτημένα (αδειοδοτημένα) πρόσωπα που ενδιαφέρονται για την τέχνη της ραδιοεπικοινωνίας από προσωπικό ενδιαφέρον και χωρίς οποιοδήποτε χρηματικό όφελος».
Πρόκειται για μία δραστηριότητα που ακολουθείται από περίπου 3,5 εκατομμύρια ραδιοερασιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Ως τεχνική ενασχόληση, και λόγω ακριβώς της έννοιας της αυτό-εκπαίδευσης, ο ραδιοερασιτεχνισμός συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και προώθηση των θετικών επιστημών (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά – γνωστά ως STEM). Είναι κοινώς αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αποφοίτων STEM, με όλα τα επακόλουθα που αυτό έχει στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (EUN), οι δεξιότητες στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) γίνονται ολοένα και σημαντικότερο μέρος για τη βασική παιδεία στη σημερινή οικονομία της γνώσης. Υπάρχει ανάγκη για ένα εκατομμύριο επιπλέον ερευνητές μέχρι το 2020, προκειμένου να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Η εκπαίδευση στον τομέα της επιστήμης δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως εκπαίδευση ελίτ για μελλοντικούς επιστήμονες ή μηχανικούς. Είναι σαφές ότι μόνο οι επιστήμονες που έχουν επίγνωση της γνώσης μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να ξεκινήσουν διάλογο σχετικά με κοινωνικά ζητήματα με γνώμονα την επιστήμη. 
 
Όπως  αναφέρεται στην πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – “Επιστημονική Εκπαίδευση για Υπεύθυνους Πολίτες”, η γνώση και η επιστήμη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας του πληθυσμού μας για νεργό συμμετοχή και υπεύθυνο πολίτη, δημιουργικό και καινοτόμο, ικανό να συνεργαστεί και να συνειδητοποιήσει πλήρως και με τις πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. 
 
Βάσει των πιο πάνω, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο ραδιοερασιτεχνισμός, ως τεχνική ενασχόληση και ως ενασχόληση που προωθεί την αυτό-εκπαίδευση, είναι σε θέση να συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση των πιο πάνω στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κατ’ επέκταση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει το σημαντικότατο ρόλο που οι ραδιοερασιτέχνες παίζουν στην παροχή ραδιοεπικοινωνιών έκτακτης ανάγκης σε περιόδους φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών. Οι διατάξεις της σύμβασης της ITU Tampere περιλαμβάνουν ειδική αναφορά στην υπηρεσία του ραδιοερασιτέχνη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω στη σημαντικότατη συνεισφορά των Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, αλλά και κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η αναλυτική εξιστόρηση των γεγονότων της εποχής αναφέρονται σε άρθρο του συνάδελφου ραδιορεασιτέχνη Βασίλη Τζανέλλη SV8CYV, στο περιοδικό “5-9Report”, τεύχος 51, σελίδα 10.
 
Εν τάχει να αναφέρω ότι κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μεταξύ των πολλών άλλων ελλείψεων, υπήρχε άμεση ανάγκη στα Νοσοκομεία της Κύπρου για ακτινογραφικό φίλμ και για φαρμακευτικό υλικό. Στα απεγνωσμένα καλέσματα σε όλη την Ευρώπη από τον Κύπριο ραδιοερασιτέχνη Τοτό Θεοδοσίου 5B4AP για αποστολή βοήθειας, ανταποκρίθηκε ο Πατριώτης Γιώργος Γεράρδος SV1AG, Πρόεδρος τότε της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, ο οποίος για πέντε ολόκληρες ημέρες διεξήγαγε απεγνωσμένες προσπάθειες και με τη συνεισφορά των Αλμπέρτου Ντόουσον SV1HX, Γιάννη Σταματόπουλο SV1HE, Θοδωρής Αστυφίδης SV1HK, και άλλων πολλών, κατάφεραν να αποστείλουν τα αναγκαία υλικά και φάρμακα στην Κύπρο, σε μια περίοδο όπου ο κρατικός μηχανισμός της Ελλάδας είχε καταρρεύσει.
 
Η Κύπρος αυτή την περίοδο βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο της Τουρκίας, λόγω των ενεργειών εξόρυξης φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού. Είναι κοινά γνωστό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Κύπρου, και ήδη καθημερινά το πολεμικό ναυτικό της διενεργεί διάφορες παράνομες αποστολές στις θάλασσες της Κύπρου. Με αυτά τα δεδομένα, οι ραδιοερασιτέχνες στο νησί ήδη λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ευχόμενοι να μην χρειαστεί να επέμβουμε με οποιοδήποτε τρόπο.
 
Εφιστούμε την προσοχή σας στην πρόσφατη διαβούλευση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών ξηράς. Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι με το γεγονός ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες διατάξεις αναφερόμενες στην εγκατάσταση κεραιών της υπηρεσίας του ραδιοερασιτέχνη είναι ιδιαίτερα κατασταλτικές και θα προκαλέσουν σημαντικότατες δυσκολίες στη λειτουργία της υπηρεσίας του ραδιοερασιτέχνη.
 
Οι ανησυχίες μας είναι οι εξής:
 
i. Ενημερωθήκαμε ότι για την εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικής κεραίας στην οροφή κτιρίου με πολλά διαμερίσματα προτείνεται όπως απαιτείται η γραπτή συναίνεση όλων των ιδιοκτητών. Εάν εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, θα είναι το πιο δρακόντιο μέτρο που γνωρίζουμε, από οποιοδήποτε κράτος στον κόσμο. Μία πρακτική που ακολουθείται σε άλλα κράτη είναι η συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων ή στην περίπτωση μισθωμένων κατοικιών η συναίνεση του ιδιοκτήτη. Το να απαιτείται 100% συναίνεση όλων των ενοίκων φαίνεται απλά ότι είναι ένα μέτρο για να εξασφαλιστεί ότι η κεραία δεν θα είναι εφικτό να αδειοδοτηθεί και κατά συνέπεια να εγκατασταθεί.
 
ii. Τα εκπεμπόμενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) από τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες είναι σε μεγάλη απόσταση για να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες αυτών. Υπάρχουν εξειδικευμένα όργανα για να μετρηθεί και να εξασφαλιστεί ότι η ένταση της ισχύος του εκπεμπόμενου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου από την κεραία βρίσκεται εντός των ορίων του ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection). Σε ελάχιστες χώρες απαιτείται η μελέτη από τον ραδιοερασιτέχνη. Ακόμη όμως και σε αυτές, ο ραδιοερασιτέχνης καλείται να χρησιμοποιήσει κατάλληλο λογισμικό για να πιστοποιήσει ο ίδιος ότι η κεραία του δεν δημιουργεί πεδίο που να προσεγγίζει ή να ξεπερνά τα όρια ασφαλείας που θέτει ο ICNIRP, σε οποιοδήποτε σημείο έχει πρόσβαση η ανθρώπινη παρουσία.
 
Η θέση του ΟΡΚ είναι ότι η πιθανότητα εκπομπής υπερβολικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου από ραδιοερασιτεχνική κεραία είναι εξαιρετικά χαμηλή και μπορεί απλώς να ελεγχθεί από τους ίδιους τους ραδιοερασιτέχνες. Ο κίνδυνος από τη στάθμη της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από τις κεραίες βραχέων (HF) των ραδιοερασιτεχνών είναι τουλάχιστον κατά σειρά δεκάτης τάξης μεγέθους (10x) μικρότερος από την εκπομπή ενός σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας, κι αυτό πριν ακόμη ληφθεί υπόψη ο χαμηλός κύκλος εργασίας των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών.
 
Τη θέση μας αυτή έρχονται να υποστηρίξουν κατάλληλες μετρήσεις που έχουν ήδη διενεργήσει σε ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς σε όλη την Κύπρο, συνεργεία του αντίστοιχου οργάνου αδειοδότησης των ραδιοερασιτεχνών στην Κύπρο, του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
iii. Σημειώνουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν παρόμοιοι περιορισμοί εγκατάστασης κεραιών για την ελεύθερη ραδιοφωνία, την τηλεόραση, την κινητή τηλεφωνία και άλλες εμπορικών χρήσεων κεραίες. Επομένως, θεωρούμε ότι το μέτρο είναι αδικαιολόγητα μεροληπτικό έναντι εκείνων που ενδιαφέρονται για τον ραδιοερασιτεχνισμό και μάλιστα όταν σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν κεραίες παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στη λήψη τηλεοπτικών σημάτων. Ο Όμιλος Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου (ΟΡΚ) αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η απόφαση του θέματος της συναίνεσης είναι αποκλειστικά και μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης. 
 
Ωστόσο, καλούμε το Υπουργείο και την Κυβέρνηση να εξετάσουν τη φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, τη συμβολή του στο κοινωνικό σύνολο, τον μη εμπορικό χαρακτήρα του και να απαλλάξουν τις κεραίες της υπηρεσίας του  ραδιοερασιτέχνη από αυτούς τους περιορισμούς, δεχόμενοι μία απλή βεβαίωση του ραδιοερασιτέχνη που να πιστοποιεί την ισχύ της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της ραδιοερασιτεχνικής κεραίας καθώς επίσης και ίσως μίας ισορροπημένης προσέγγισης στη συναίνεση εγκατάστασης ραδιοερασιτεχνικής κεραίας.
 
Παραμένω στη διάθεση σας να παράσχω περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις εάν θα ήταν χρήσιμο.
 
Με εκτίμηση,
 
Νέστορας Ιακωβίδης, 5Β4ΑΗΖ (PMP, MIET, MSc, BEng)
Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών
Πρόεδρος Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου
 
 
==================================
 
 

sigjrr

 
 

Ενημέρωση προς τα μέλη του συλλόγου

 
Ο Σεπτέμβριος ξεκινάει δυναμικά με δύο εκδηλώσεις στις οποίες ο σύλλογος μας SZ4KRD θα λάβει μέρος.
1. R.A.A.G. HF Field Day 
Από 1300 UTC του Σαββάτου 01/09/2018 μέχρι 12:59 UTC της Κυριακής 02/09/2018. 
Η τοποθεσία μας θα είναι στην ακτή της λίμνης Πλαστήρα και συγκεκριμένα στην πλαζ Λαμπερού. Τα μέλη του συλλόγου που επιθυμούν να λάβουν μέρος σαν χειριστές παρακαλώ να επικοινωνήσουν με τους: Αδάμος Ιωάννη (6987774119) Αδάμος Κωνσταντίνο (6944352612), Γαλάνη Παναγιώτη(6982301511) έτσι ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού όλη την προετοιμασία του αγώνα καθώς και το πρόγραμμα με τις ώρες και τους αντίστοιχους χειριστές. Μέλη τα οποία δεν θα μας δηλώσουν την συμμετοχή τους μπορούν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των συναδέλφων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
2. 23ο Ham Fest Λάρισας
Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου η Ραδιολέσχη Καρδίτσας θα βρίσκεται στο 23ο Ham Fest της Λάρισας. Παρακαλούνται τα μέλη του συλλόγου να επικοινωνήσουν με των Παναγιώτη Μανώλη SV4GEG (6948056916) έτσι 'ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και η οργάνωση της παρουσίας μας εκεί..
Αδάμος Ιωάννης
SV4RRK
Γραμματέας του SZ4KRD
 

Παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους

 

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας στην προσπάθειά της να στηρίξει τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, θα συγκεντρώσει είδη αναγκαία για τους πληγέντες, τα οποία μέσω του Δήμου Καρδίτσας, θα προωθηθούν στους Δήμους των περιοχών αυτών.
Για το λόγο αυτό καλούνται τα μέλη να προσφέρουν ότι μπορεί ο καθένας από τα είδη της παρακάτω λίστας.
Μπορεί να γίνει και χρηματική προσφορά με την οποία θα αγοραστούν αντίστοιχα είδη.
Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης 26/7 στα γραφεία του συλλόγου. 
Λίστα απαραίτητων ειδών:
Α) Τρόφιμα - ποτά:
Ξηρά τροφή, γάλατα μακράς διαρκείας - εβαπορέ, μπισκότα, κρουασάν, φρυγανιές, χυμοί, κονσέρβες, ξηροί καρποί, νερά, αναψυκτικά
Β) Είδη ατομικής Υγιεινής :
Μωρομάντηλα, παιδικές πάνες, σαπούνια και είδη καθαριότητας
Γ) Είδη περιποίησης πληγών και Εγκαυμάτων και φαρμακευτικό υλικό:
- Βαζελινούχες γάζες fucidin
- Αποστειρωμένες γάζες μεσαίο μέγεθος
- Αποστειρωμένες γάζες μεγάλο μέγεθος
- betadine, 
- fucidin,
- Φιάλες ορού ringers
- Φιάλες ορού dextrose
- Παλμικά οξύμετρα
- Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα
- Τζελ εγκαύματος τύπου flagyl/ flogocalm
- Pulvo spray
- Γάντια νιτριλίου (μιας χρήσεως)
- Αλουμινοκουβέρτες
- Μάσκες μιας χρήσης v2
- Αυτοκόλλητα ράμματα
- Ήπιο αντισηπτικό τύπου hibitane
- Μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ
- Παυσίπονα
- Λαβίδες
- Ποδιές μίας χρήσεως
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
 
 

sigjrr

 
 

Ραδιοερασιτεχνική πρωτιά για τη Ραδιολέσχη Καρδίτσας

 

Περιοδικό SV NEA - τεύχος 170 Ιούλιος - Αύγουστος 2018

 

2018-07-08-sv-nea

 
 

sigjrr

 
 

Ε.Ε.Ρ. 26ο hamfest 9-10 Ιουνίου 2018

2018-06-09-eer-hamfest

 H 26η Πανελλήνια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου 2018 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Οι συνάδελφοι, που ενδιαφέρονται για περίπτερο, μπορούν από την Τετάρτη 9 ΜαΪου 2018 να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους στη Γραμματεία της Ε.Ε.Ρ.,  ή να  την αποστείλουν με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Ε.Ε.Ρ. κάθε Τετάρτη 17:00 – 21:00 τηλ. 210-5226516.
 
 

sigjrr

 
 

Πληρωμή Συνδρομών

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
 
Ενημερώνουμε τα μέλη του συλλόγου ότι μπορούν να καταβάλουν τις ετήσιες συνδρομές τους (30 ευρώ) με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου. Τα στοιχεία του λογαριασμού είναι:
 
Τράπεζα: Eurobank Ergasias ΑΕ (πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο)
Αριθ. Λογαριασμού: 0026.0711.43.0100582411
ΙΒΑΝ: GR68 0260 7110 0004 3010 0582 411
Δικαιούχος λογαριασμού: Ραδιολέσχη Καρδίτσας
 
Απαραίτητη προυπόθεση η καταχώρηση στα στοιχεία καταθέτη και στα σχόλια κατάθεσης του ονοματεπωνύμου του μέλους. Μόνο έτσι μπορούμε να ταυτοποιήσουμε την πληρωμή.
 
Στη διάθεσή σας για οτιδήποτε.
Ο Ταμίας του συλλόγου
Παναγιώτης Μανώλης SV4GEG
random_07.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
530481
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..3.226.255.55