Σεισμοί. Λέκκας-Παπαζάχος 2Νοε2013

Η πρόσκληση

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών σας προσκαλεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας (Δημαρχείο Καρδίτσας) στη μεγάλη ενημερωτική-επιστημονική εκδήλωση που οργανώνει με ομιλητές τους Καρδιτσιώτες Σεισμολόγους – Καθηγητές Πανεπιστημίων της Χώρας κκ Ευθύμιο Λέκκα και Κωνσταντίνο Παπαζάχο και με θεματικό αντικείμενο “Η σεισμική δραστηριότητα και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας – νομού Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας”

Η εν λόγω εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους τους πολίτες του νομού Καρδίτσας και θα διανεμηθεί ειδικό έντυπο υλικό του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Το Δ.Σ του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών

Η εκδήλωση

Επιτυχία σημείωσε το συνέδριο των απανταχού Καρδιτσιωτών χθες στο Κινηματοθέατρο. Πλήθος συμπολιτών παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το συνέδριο με θέμα «Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»

Κύριοι ομιλητές ήταν οι Καρδιτσιώτες Καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας, ο κ. Ευθύμης ΛΕΚΚΑΣ, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κων/νος ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Κύριλλος, οι βουλευτές Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, Ασημίνα Σκόνδρα, Νίκος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος η θεματική αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Κόκκαλη Κουβέλη οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι των τεσσάρων δήμων, οργανώσεις διάσωσης, λέσχη 4Χ4, Ραδιολέσχη,πολιτικοί μηχανικοί κα. 

Χαιρετισμό απεύθυναν Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας ,Ο Δήμαρχος Καρδίτσας και ο πρόεδρος του συλλογου απανταχού Καρδιτσιωτών Κωνσταντίνος Κουσαής.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και συντοπίτης και γνωστός σεισμολόγος Β.Παπαζάχος.

Ο Καθηγητής Παπαζάχος αναφέρθηκε στη σεισμικότητα και την ενεργό τεκτονική του Ελλαδικού χώρου και τη σημασία αυτών ειδικά για την περιοχή της Καρδίτσας (σεισμός Σοφάδων-1954). Ο Καθηγητής κ. Λέκκας ενημέρωσε τους ακροατές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που έχουν κάνει η θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μέλλον, τόσο στον ορεινό όγκο (Αργιθέα-Άγραφα – φαινόμενα κατολισθήσεων κλπ) όσο και στα πεδινά τμήματα της Καρδίτσας (πλημμυρικά φαινόμενα).

Οι θεματικές ενότητες των ομιλητών ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και όσοι Καρδιτσιώτες που παρακολούθησαν με την συνοδεία κι από πλούσιο οπτικοφωτογραφικό υλικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομέρειες για την περιοχή της Καρδίτσας από την σκοπιά της γεωλογικής επιστήμης καθώς από την ιστορική ανάδρομη των σεισμών στην Καρδίτσα.

Τέλος για τους παραπάνω λόγους αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές τονίζοντας ότι η συγκυρία της εκδήλωσης δεν έχει σχέση με την εκδήλωση κάποιου μεγάλου σεισμικού φαινόμενου στην περιοχή και πρέπει όχι μόνο οι Καρδιτσιώτες αλλά και όλοι να είμαστε ενημερωμένοι γιατί η περιοχή μας είναι χαρακτηρισμένη στην Μεσόγειο σαν σεισμογενής ζώνη.

Με την ευκαιρία αυτή ο Βασίλης Παπαζάχος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι δυνατή η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη σεισμών, ενώ ο Κων/νος Παπαζάχος δήλωσε ότι η κατάσταση δημοσίων κτιρίων και κατοικιών είναι σε μεγάλο αριθμό ασφαλή σε σεισμικά φαινόμενα που γίνονται στο Ελλαδικό χώρο.

 

Πηγή: karditsaPortal.gr

 

 


Βίντεο από το www.trikalaola.gr

 

 

sigjrr

 

 

random_24.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1236092
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..54.147.30.127