Άσκηση Ορεινής Διάσωσης 10-6-2020

 

10 Ιουνίου  · 
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας στα πλαίσια της καλής συνεργασίας των εθελοντικών οργανώσεων του νομού Καρδίτσας, διοργανώνει διασυλλογική άσκηση ορεινής διάσωσης το Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου στην περιοχή Καραμανώλη(ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων), με στόχο τη συνεργασία και ετοιμότητα των εθελοντικών οργανώσεων σε επίπεδο νομού.
Η Ραδιολέσχη θα συμμετάσχει για την παροχή επικοινωνίας στο πεδίο διεξαγωγής της άσκησης.
Όσοι από τα μέλη μας επιθυμούν να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν μαζί μου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.
 
………………
 
15 Ιουνίου  · 
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 14/6/2020 στην ευρύτερη περιοχή του Ορειβατικού Καταφυγίου Αγράφων, (Καραμανώλη), η διασυλλογική άσκηση ορεινής διάσωσης , που διοργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας στα πλαίσια της καλής συνεργασίας των εθελοντικών οργανώσεων του νομού Καρδίτσας, με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία και ετοιμότητα των εθελοντικών οργανώσεων σε επίπεδο νομού.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας με δύο μέλη (SV4GDE & SV4GEG) αποκατέστησε επικοινωνίες μεταξύ των ομάδων που επιχειρούσαν στην περιοχή, με την εγκατάσταση Κέντρου Επικοινωνιών στον εξωτερικό χώρο του Καταφυγίου και ενός Link (όχημα Ραδιολέσχης) σε απέναντι κορυφή, ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη της Νοτιοδυτικής πλευράς του υψώματος "Τέμπλα". Η Βορειοανατολική πλευρά καλύπτονταν με simplex επικοινωνία.
Στην άσκηση εκτός της ΕΟΔ Καρδίτσας που ήταν και ο διοργανωτής και την Ραδιολέσχη Καρδίτσας, συμμετείχαν η Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας και ο ΕΟΣ Καρδίτσας.
…………….
 
2020-06-10-askisi-orinis-diaswsisΕλληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας
18 Ιουνίου  · 
2η ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
H 2η Διασυλλογική άσκηση εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 13-14 Ιουνίου στην περιοχή Καραμανώλη υπό τη διοργάνωση και συντονισμό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Καρδίτσας( Ε.Ο.Δ Καρδίτσας).
Στόχος και σκοπός της άσκησης ήταν η συνεργασία και αλληλοβοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας για την
επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Στο κάλεσμα της ΕΟΔ Καρδίτσας ανταποκρίθηκαν και έλαβαν μέρος η ΡΑΔΙΟΛΕΣΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - SZ4KRD - DX RADIO CLUB OF KARDITSA, η Λέσχη 4x4 Καρδίτσας,ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας ΕΟΣΚ),η Αερολέσχη Δυτικής Θεσσαλίας - ΑΔΥΘΕ / Aeroclub of West Thessaly - AWT
(ΑΔΥΘ) καθώς και ο ιδιοκτήτης του Agrafa Refuge 1536m
.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την έρευνα και διάσωση δυο ορειβατών που πεζοπορούσαν στο όρος Βουτσικάκι(2154μ.).Κατά τη κατάβασή τους ο ένας εξ ́αυτών τραυματίστηκε, μη έχοντας τηλεφωνική επικοινωνία λόγω του δύσβατου της περιοχής.Ο δεύτερος κινήθηκε χαμηλότερα για βοήθεια με αποτέλεσμα να χάσει τον προσανατολισμό του.Στις 03:00 το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία δηλώνοντας το συμβάν.
Στις 07:40 δυο πεζοπόρες ομάδες από την ΕΟΔ Καρδίτσας,ΕΟΣΚ και την ΑΔΥΘ κινήθηκαν προς έρευνα με όλο το διασωστικό εξοπλισμό από το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων με κατεύθυνση το Βουτσικάκι.Ταυτόχρονα τετρακίνητα οχήματα της Λέσχης 4x4 ερευνούσαν την ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας την όλη επιχείρηση.Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας εγκατέστησε επικοινωνίες μεταξύ των ομάδων που επιχειρούσαν στην περιοχή, με την εγκατάσταση Κέντρου Επικοινωνιών στον εξωτερικό χώρο του Καταφυγίου και ενός Link(όχημα Ραδιολέσχης) σε απέναντι κορυφή, ώστε να καταστεί δυνατή η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη μεγαλύτερου εύρους.Στις 09:25 εντοπίστηκε από όχημα της Λέσχης 4x4 ο ένας αγννοούμενος ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος, μεταφέροντας συντεταγμένες της θέσης του.
Στις 09:53 εντοπίστηκε από τα πεζοπόρα τμήματα και ο δεύτερος αγνοούμενος,με κάταγμα κάτω άκρου, στο όρος Βουτσικάκι σε υψόμετρο 1700μ. Η Ε.Ο.Δ Καρδίτσας του πρόσφερε τις Α’ Βοήθειες και αφού τον ακινητοποίησε τον τοποθέτησε στο φορείο.Κατόπιν άρχισε η κατάβαση σε όλη την ορθοπλαγιά του βουνού,η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα.Ο τραυματίας κατέβηκε με ασφάλεια μέχρι το πλησιέστερο σημείο για να τον παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο το απόγευμα,στο εξωτερικό χώρο του Καταφυγίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των συλλόγων που συμμετείχαν στην άσκηση.Εκπρόσωποι των συλλόγων, παρουσίασαν θέματα που αφορούν τη δράση του κάθε συλλόγου με ζητούμενο τη βελτίωση της συνεργασίας. 
Η ΕΟΔ Καρδίτσας ευελπιστεί τέτοιου είδους διασυλλογικές ασκήσεις να αποτελέσουν θεσμό με τη συμμετοχή περισσότερων εθελοντικών οργανώσεων καθώς και των αρμόδιων αρχών Πολιτικής Προστασίας.
H Ε.Ο.Δ Καρδίτσας θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συλλόγους που πήραν μέρος στην άσκηση για την καλή συνεργασία και την επίτευξη των στόχων του σεναρίου.
Το Agrafa Refuge 1536m για τη φιλοξενία και το 
Καρδίτσα LiveStreaming για να την βιντεοσκοπική κάλυψη της άσκησης μέσω drone.
 
 

sigjrr

 
 
random_10.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1235794
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..3.80.129.195