Περιπολίες για την προστασία δασών. (2020. Απολογισμός δραστηριότητας)

 

Η ΡΑΔΙΟΛΕΣΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, ενταγμένη από το 2001 στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έκλεισε φέτος 20 χρόνια εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία του νομού μας.
Οι τομείς ένταξης στο Μητρώο είναι η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση, χωρίς αυτό βέβαια να είναι περιοριστικό για τις άλλες εθελοντικές δράσεις του συλλόγου . Όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη της Ραδιολέσχης περιπολούσαν κατά τους θερινούς μήνες για την προστασία των δασών της περιοχής μας και τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, αλλά και συνδράμοντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ας κάνουμε λοιπόν έναν μικρό απολογισμό της δραστηριότητας της Ραδιολέσχης, για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, κατά την χρονιά που σε λίγο μας αποχαιρετά.
Κατά την θερινή περίοδο του 2020 πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ημερήσιες αλλά και νυχτερινές περιπολίες, τόσο με το αυτοκίνητο της Ραδιολέσχης, αλλά κυρίως με τα ιδιωτικά οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) των μελών μας. Διανύθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα και αναλώθηκαν εκατοντάδες ώρες εθελοντικής προσφοράς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της περιοχής μας.
Οι κύριες περιοχές επιτήρησης ήταν η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Σμοκόβου μέχρι Ρεντίνα και η ημιορεινή ζώνη από Μουζάκι μέχρι Μητρόπολη, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλες περιοχές του νομού μας.
Φέτος εφαρμόσαμε πιλοτικά μια εφαρμογή καταγραφής των περιπολιών ώστε να αποκτήσουμε κάποια δεδομένα σχετικά με αυτές.
Πράγματι τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά και μας εξέπληξαν. Δεν είχαμε καν φανταστεί τα νούμερα. Χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή για την καταγραφή των περιπολιών στην ημιορεινή ζώνη, με κάποιες απώλειες δεδομένων είτε γιατί ξεχάσαμε να ενεργοποιήσουμε την εφαρμογή, είτε γιατί ξεχάσαμε να την απενεργοποιήσουμε κατά την λήξη με αποτέλεσμα να καταγραφούν υπερβολικές ώρες και έτσι αναγκαστικά διαγράφηκαν οι συγκεκριμένες καταγραφές και άλλοτε γιατί η κινητή τηλεφωνία μας έδινε περίεργα μακρινά στίγματα άσχετα με το πραγματικό σημείο.
Παρόλα αυτά όμως αξίζει να δούμε αυτά τα δεδομένα, όπως προκύπτουν και από τις επόμενες φωτογραφίες.
Διανύθηκαν λοιπόν μόνο για μία περιοχή και με ελλιπείς καταγραφές, 2.876,60 χιλιόμετρα σε 169 ώρες και 19 λεπτά.
Αν είχαμε καταγράψει όλες τις περιπολίες στην συγκεκριμένη περιοχή. αλλά και στις άλλες περιοχές, θα βλέπαμε τώρα εντυπωσιακά νούμερα που ίσως να άγγιζαν ή και να ξεπερνούσαν τις 10.000 χιλιόμετρα και να πρόσθεταν κάποιες εκατοντάδες ώρες ακόμη.
Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορέσουμε καταγράψουμε όλες μας τις περιπολίες, ώστε να υπάρχει σαφής και μετρήσιμη εικόνα για την κοινωνική προσφορά της Ραδιολέσχης Καρδίτσας στην περιοχή μας.
 
 
 

sigjrr

 
 
random_21.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1245040
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..35.174.62.162