Συνεδρίαση Σ.Ο.Π.Π. Καρδίτσας

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Σ.Ο.Π.Π.) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Συνήλθε την Παρασκευή 16-11-2012, σε συνεδρίαση, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων, η λήψη των απαραίτητων μέτρων και ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση των κινδύνων και ακραίων καταστάσεων από χιονοπτώσεις, παγετό, κατολισθήσεις και πλημμύρες λόγω του επερχόμενου χειμώνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Τσιάκος τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας είναι έτοιμη με τα μέσα που διαθέτει, στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διανύουμε να ανταποκριθεί στις δύσκολες καταστάσεις που τυχόν παρουσιαστούν και ζήτησε και από τους εμπλεκόμενους να προετοιμαστούν με ότι μέσα διαθέτουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης ζήτησε την καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων (υπηρεσίες, φορείς, εθελοντικές οργανώσεις), αναφερόμενος στην περυσινή συνεργασία στον εντοπισμό και απεγκλωβισμό αγνοουμένων στα ορεινά του νομού μας που είχε επιτυχή αποτελέσματα.

Ζήτησε επίσης από τους Δήμους να προμηθευτούν έγκαιρα ικανή ποσότητα αλατιού και από τους πεδινούς την άρση όλων των πρόχειρων φραγμάτων στα ποτάμια και τα κανάλια του κάμπου για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ζήτησε να βοηθήσει στην εύρεση κάποιου στεγασμένου χώρου στην περιοχή της λίμνης, για την αποθήκευση αλατιού, ώστε να μπορούν άμεσα τα μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας να εφοδιάζονται και να μην χάνεται χρόνος για την μετάβασή τους στην Καρδίτσα, για να υπάρχει έτσι καλύτερος και άμεσος αποχιονισμός του οδικού δικτύου.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Παπαλός δήλωσε ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και μέσο που διαθέτει, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα μηχανήματα του Δήμου είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης του Δήμου δεν μπορούν να επισκευαστούν.

Ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Χρήστος Καναβός τόνισε τα τεράστια προβλήματα στους δύο αυχένες του Τυμπάνου και του Αγίου Νικολάου, όπου το χιόνι φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά και στο οδικό δίκτυο της περιοχής εξαιτίας του υψομέτρου και της μορφολογίας του εδάφους. Παρ’ όλα αυτά ετοιμάζεται με τα μέσα που διαθέτει να δώσει και φέτος τη μάχη με το χιονιά και εξήρε, όπως και όλοι οι εκπρόσωποι των Δήμων, την άριστη συνεργασία με την Π.Ε. Καρδίτσας, αναφέροντας μάλιστα τις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες των χειριστών των μηχανημάτων της που πέρυσι πέρασαν δύσκολες στιγμές και κινδύνευσε η ζωή τους, όταν εγκλωβίστηκαν από το χιόνι στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν οδηγό φορτηγού οχήματος που ακινητοποιήθηκε λόγω του χιονιού. Ζήτησε επίσης από τη Ελληνική Αστυνομία την συνδρομής της, ώστε τις ημέρες με έντονες χιονοπτώσεις, να απαγορεύεται η πρόσβαση στην περιοχή τις Αργιθέας μεγάλων φορτηγών χωρίς αλυσίδες, για να μην επαναληφθεί το περυσινό συμβάν στο οποίο κινδύνευσαν οι ζωές των χειριστών.

Από το Δήμο Μουζακίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτσογιάννης δήλωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες και τα μηχανήματα του Δήμου είναι σε ετοιμότητα.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για την παροχή βοήθειας σε απεγκλωβισμούς, πλημμύρες και άλλες καταστάσεις που τυχόν δημιουργηθούν.

Από την Ελληνική Αστυνομία, ο Αστυν. Υποδιευθυντής κ. Γεώργιος Κατέρης, ενημέρωσε ότι θα προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια όπου χρειαστεί, πέραν των καθηκόντων της αστυνομίας στην επιτήρηση του οδικού δικτύου και την ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά τις επικίνδυνες ημέρες.

Από τις Εθελοντικές Οργανώσεις, Λέσχη Εκτός Δρόμου Αυτοκινήτων Καρδίτσας (4Χ4) και Ραδιολέσχη Καρδίτσας δηλώθηκε ότι θα είναι και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, παρόντες για να συνδράμουν με ότι μέσο διαθέτουν.

Από τη Λέσχη 4Χ4 τέθηκε το θέμα της παρουσίας μελών του συλλόγου με τα εκτός δρόμου οχήματά τους, σε σημεία του οδικού δικτύου κυρίως της λίμνης Πλαστήρα, ώστε να παρέχουν βοήθεια στον απεγκλωβισμό σε αυτοκίνητα που λόγω του χιονιού ή παγετού έχουν ακινητοποιηθεί .

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει τεχνογνωσία και κάθε δυνατή βοήθεια στην Π.Ε. Καρδίτσας και στους Δήμους στην τοποθέτηση συσκευών ασυρμάτων σε ορεινούς οικισμούς, ώστε να υπάρχει επικοινωνία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μέσω του ραδιοερασιτεχνικού επαναλήπτη R4, που ο σύλλογος έχει εγκατεστημένο στην κορυφή Βουτσικάκι. Η πρόταση έτυχε θετικής αποδοχής από τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους, οι οποίοι θα εξετάσουν την δυνατότητα των οικονομικών τους, για την προμήθειά τους.

Από τη Ραδιολέσχη Καρδίτσας, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος Δημήτρης Βογιατζής SV4GDE, ο έφορος των Ο.Ε.Α. Παναγιώτης Μανώλης SV4GEG και τα μέλη π. Ιωάννης Μάνταλος SV4IMI και Χριστόφορος Λελλής SV4LBS.

 

 

sigjrr

 

 

random_04.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1245088
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..35.174.62.162