Διεθνές Συνέδριο Διαχείρησης Κρισίμων καταστάσεων μεγίστου κινδύνου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007 και ώρα 09:00 στο ξενοδοχείο «Grecotel Larissa Imperial», στη Λάρισα το Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσιμων Καταστάσεων Μεγίστου Κινδύνου. Το θέμα του συνεδρίου ήταν η άμεση ενημέρωση, η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων Πολιτικής Προστασίας στα πλαίσια του προγράμματος MedActHu και του Παρατηρητηρίου MEDIA TERRA για τη διαχείριση και αντιμετώπιση Κρίσιμων Καταστάσεων Μεγίστου Κινδύνου που προέρχονται από μεγάλες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.



Το συνέδριο αυτό που ήταν προϊόν του προγράμματος MedActHu (Interreg IIB / Medocc) «Μεσογειακό Δίκτυο για Ανθρωπιστική Δράση και Διαχείριση Κρίσιμων Καταστάσεων Μεγίστου Κινδύνου», διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βελτιστοποίησης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιταλία, από το Τ.Ε.Ε., τον Ο.Α.Σ.Π., την Ε.Π.Α. Θεσσαλίας Α.Ε., τη Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και τις πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις. Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MedActHu συμμετέχουν οι Περιφέρειες Άλπεων - Κυανής Ακτής της Γαλλίας, Ανδαλουσίας, Βαλένθιας και Καταλονίας της Ισπανίας, Σικελίας της Ιταλίας και από Ελληνικής πλευράς η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Υπερνομαρχία Έβρου – Ροδόπης.
Για το λόγο αυτό την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) άσκηση προσομοίωσης μεγάλου σεισμού 7 R με κύριο μετασεισμό 5,5 R, στην πόλη της Λάρισας σε ώρα αιχμής, με συνέπεια την πτώση της γέφυρας Αλκαζάρ στον Πηνειό ποταμό και την πτώση 8 αυτοκινήτων στο νερό, κατάρρευση παλιάς πολυκατοικίας και τον εγκλωβισμό 32 ατόμων, την πρόκληση πανικού και συνωστισμό σε σχολείο και τέλος σπάσιμο αγωγού φυσικού αερίου και πρόκληση πυρκαγιάς.
Ο σκοπός της άσκησης ήταν να διαπιστωθεί η αντίδραση των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, ο χρόνος ανταπόκρισής τους, η μεταξύ τους συνεργασία, ο συντονισμός και η διαπίστωση τυχόν προβλημάτων με σκοπό τη βελτίωσή τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε στο συνέδριο ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βελτιστοποίησης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος «η αντίδραση των φορέων που αποτελούν το Περιφερειακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεση και καλά συντονισμένη. Οι φορείς Πολιτικής Προστασίας αντέδρασαν αποτελεσματικά, με επαγγελματισμό, σε ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο, ενώ παράλληλα εκδήλωσαν την πρόθεση να συνεχίσουν τις κοινές δραστηριότητες και ασκήσεις, ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να ελαχιστοποιήσουν τους χρόνους αντίδρασης σε περίπτωση συμβάντος έκτακτης ανάγκης μεγάλης Κλίμακας».
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας ήταν η μοναδική εθελοντική οργάνωση του Νομού μας, που συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου με τους εθελοντές - μέλη του συλλόγου μας Δημήτρη SV4GEO και Παναγιώτη SW4GEG . Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα εθελοντισμού με τους παρισταμένους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και να ενημερωθούν για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει τα θέματα πολιτικής προστασίας, ιδίως τώρα με την τεράστια τεχνολογική πρόοδο η οποία παράλληλα δημιουργεί και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας.
Από τις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά ο σημαντικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι ραδιοερασιτέχνες σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κυρίως κατά τις πρώτες ώρες που ενδεχομένως να μην λειτουργούν τα δημόσια ή υπηρεσιακά δίκτυα επικοινωνιών, είτε λόγω βλάβης, διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος ή υπερφόρτωσης. Είναι αυτοί που θα επωμισθούν να παράσχουν τις πρώτες κρίσιμες πληροφορίες στο Συντονιστικό Όργανο για την κατάσταση που επικρατεί στα διάφορα σημεία συμβάντων, ώστε να κινητοποιηθούν οι αντίστοιχες δυνάμεις παροχής βοήθειας. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά Ευρωπαίου εταίρου του προγράμματος που συμμετείχε στο συνέδριο ότι «σε πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω μποτιλιαρίσματος, εθελοντές ραδιοερασιτέχνες και άτομα με μοτοποδήλατα έγιναν οι αγγελιοφόροι της ενημέρωσης των συντονιστικών Αρχών».
Σαν συμπέρασμα του συνεδρίου προκύπτει ότι η προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών από φυσικές και άλλες είδους καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα που τίθεται πλέον στην κορυφή των προτεραιοτήτων και απαιτεί αρωγούς στην προσπάθεια αυτή και τις τοπικές κοινωνίες.

random_23.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1318467
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..98.80.143.34