Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 28 Απρ 2017

 2017-04-28-sopp
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Απριλίου 2017.
Η πρόληψη, η ενημέρωση και η καλή συνεργασία εμπλεκομένων φορέων και πολιτών είναι βασικές προϋποθέσεις για να μην δημιουργηθούν προβλήματα από πυρκαγιές.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας, που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, με την συμμετοχή τόσο αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και εθελοντικών οργανώσεων.
Από την συζήτηση που έγινε δεν μπορούσε να απουσιάζει το θέμα της έλλειψης πόρων για δασοπροστασία με τους τόνους να ανεβαίνουν, μάλιστα κάποια στιγμή, όταν έγινε κουβέντα επ’ αυτού.
Την συζήτηση άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος επισημαίνοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε άψογη συνεργασία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και πως ανάλογη συνεργασία και συντονισμός θα υπάρξει και φέτος. Τον κύριο λόγο, πρόσθεσε, τον έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι υπόλοιποι φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν στο να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο της. Επίσης έκανε αναφορά στις εθελοντικές ομάδες χαρακτηρίζοντας την ύπαρξή τους προνόμιο για το νομό.
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας κ. Δημ. Τσιόφας, που αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να είναι η περίοδος χωρίς προβλήματα.
Ανάμεσα σε αυτά η βελτίωση-καθαρισμός του δασικού οδικού δικτύου, η απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από οικοδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικοί χώροι, στρατόπεδα, αποθήκες καυσίμων κ.λ.π., ενώ έδωσε ιδιάιτερη βαρύτητα στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι Δήμοι. Μάλιστα ζήτησε από τους εκπροσώπους τους, μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα να του καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί ο σχετικός νόμος και να λύνονται πιο εύκολα τα προβλήματα με χώρους που οι ιδιοκτήτες τους δεν καθαρίζουν ή είναι αγνώστων ιδιοκτητών.
Τις απόψεις τους κατέθεσαν και οι αντιδήμαρχοι Δήμων του νομού που παρέστησαν στην συνεδρίαση και συγκεκριμένα ο κ. Ξυλομένος από το Δήμο Καρδίτσας, η κ. Παπαστεργίου Ζαρκάδφα από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, ο κ. Γκινής από το Δήμο Μουζακίου, ο κ. Κουτσομηλιάς από το Δήμο Σοφάδων και η κ. Καραϊσκου από τον Δήμο Παλαμά. Άπαντες δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν και αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις υπηρεσίες τους, τονίζοντας πάντως την έλελιψη χρηματοδότησης πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, με τον κ. Τσιάκο να συμπληρώνει πως η αντιπεριφέρεια δεν χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ.
Τέλος το λόγο πήραν οι πλέον αρμόδιοι και συγκεκριμένα οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στην αίθουσα παρέστησαν ο διοικητής της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Κορέλας, οι διοικητές των Π.Υ. Σοφάδων και Μουζακίου κ.κ. Νταουτάς και Φούκας αντίστοιχα, ο αναπληρωτής Διοικητής της Π.Υ. Παλαμά κ. Λακιαράς και ο αξιωματικός της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Τσιώλης.
Ο κ. Κορέλας στην τοποθέτησή του σημείωσε πως από την Δευτέρα ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, πως η υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους, σε δασικούς δρόμους, δεξαμενές και άλλα σημεία και έχει προβεί στις απαραίτητες ενημερώσεις στους αρμοδίους για να παρέμβουν. Αναφέρθηκε ακόμα στον γενικό σχεδιασμό στο νομό, στις περιπολίες που θα γίνονται και στην ενίσχυση αυτών σε επικίνδυνες περιόδους. Ζήτησε και αυτός από τους Δήμους τον καθαρισμό των οικοπέδων ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κάψιμο των καλαμιών ζητώντας να υπάρξει πρόγραμμα ενημέρωσης των αγροτών.
Εκτός των προαναφερομένων στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αστυνομικός υποδιευθυντής Καρδίτσας κ. Καρανάσιος, η υπεύθυνη Πολιτικής προστασίας της Π.Ε Καρδίτσας κ. Μπαρτζιώκα, δασολόγοι, δασοπόνοι, μηχανικοί και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Πηγή: karditsalive.net
 
 
 
 
 
 

sigjrr

 
 
random_03.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1267794
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..44.222.64.76