Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς και Κώστη


Εκδρομή για εκκλησιασμό και προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιάς, διοργανώνει η Ραδιολέσχη Καρδίτσας για την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015.

Καλούνται τα μέλη που θα συμμετάσχουν, να ενημερώσουν έγκαιρα και το αργότερο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 5/9/2015, ώστε να διευθετηθεί το θέμα της μεταφοράς, καθώς θα μετακινηθούμε με τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα.
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 07:00 το πρωί από το Σύλλογο.

===============

Προσκύνημα στις ιερές μονές Παναγίας Σπηλιάς και Κώστη πραγματοποίησαν την Κυριακή 8/11/2015 μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας και της Λέσχης 4Χ4 Καρδίτσας.
Πρωί, πρωί κατά τις 7:00 η ομάδα ξεκίνησε από την Καρδίτσα για το Κτήμα Χαλίλη στην Καππά, όπου ήταν ο τόπος συνάντησης και από κει όλοι μαζί ξεκίνησαν για τον τελικό προορισμό που ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς πάνω στα βουνά των Αγράφων.
Λίγο πριν τις 9:00 το κομβόϊ των αυτοκινήτων έφτασε στον τελικό προορισμό του, όπου τα μέλη των δύο συλλόγων παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και εν συνεχεία στο Συνοδικό της μονής γεύτηκαν τα κεράσματα (καφέ, τσίπουρο, λικέρ, γλυκά, κλπ.) του Ηγουμένου της Μονής, πατρός Νεκταρίου, επ' ευκαιρία της εορτής των ονομαστηρίων του.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη λίμνη της Στεφανιάδας και την ιερά Μονή Κώστη.
Η λίμνη της Στεφανιάδας είναι η νεότερη λίμνη της Ελλάδος και δημιουργήθηκε όταν το Φεβρουάριο του 1963 μια μεγάλη κατολίσθηση η οποία διήρκεσε κάποιες βδομάδες και ξεσπίτωσε τους 400 κατοίκους, έκλεισε την κοίτη του Στεφανιώτη ποταμού, δημιουργώντας μια όμορφη λίμνη με επιφάνεια 175 στρεμμάτων περίπου, 90 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα.
Η ιερά Μονή Κώστη είναι χτισμένη σε ένα όμορφο επίπεδο μέρος ανάμεσα σε χωράφια μεταξύ των Κουμπουριανών και της Στεφανιάδας κάτω από το Αετοχώρι και τρία χιλιόμετρα από το μοναστήρι της Σπηλιάς. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε, έχουμε όμως σαν στοιχεία για να υπολογίσουμε την χρονολογία την κολυμπήθρα (1007) και την αγιογράφηση (1759). Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου, είναι περιτειχισμένη βυζαντινή σε σταυροειδές μέγεθος με υπερυψωμένο μεγαλοπρεπή τρούλο γεμάτο αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης και με τέμπλο ξυλόγλυπτο λεπτότατης επεξεργασίας.
Η εικόνα της Παναγίας του Κώστη θεωρείται θαυματουργή και πολλά θαύματα λέγονται μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής. Επί τουρκοκρατίας κυνηγημένοι από το μοναστήρι του Σέλτσου οι διασωθέντες ηρωικοί Σουλιώτες πέρασαν τον Αχελώο και βρήκαν καταφύγιο στο μοναστήρι του Κώστη.
Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο μοναστήρι, όπου ο Ηγούμενος της Μονής πατέρας Νεκτάριος (SV4LBM), μας παρέθεσε γεύμα για να μας ευχαριστήσει για την επίσκεψη. Θέλουμε και δημόσια να του εκφράσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας για όλα όσα έκανε για να κάνει την επίσκεψή μας αυτή ιδιαίτερα ξεχωριστή και ευχάριστη.

 

 

sigjrr

 

 

random_11.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1267831
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..44.222.64.76