Παγκόσμια ημέρα του Ρ/ερασιτέχνη

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου ,οι ραδιοερασιτέχνες γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού. Την ημέρα εκείνη, το 1925, ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών ( IARU ) .
Πλέον ο Ραδιοερασιτεχνισμός έχει εισέλθει πραγματικά στον 21ο αιώνα . Σε λιγότερο από 100 χρόνια  οι ερασιτεχνικές ραδιοεπικοινωνίες έχουν εξελιχθεί από την τεχνολογία σπινθήρα, στην ψηφιακή επεξεργασία σήματος και ραδιοεπικοινωνίες μέσω επεξεργασίας λογισμικού .Στα βραχέα (HF) οι επιλογές  του ραδιοερασιτέχνη μεταξύ φωνής και CW έχουν επεκταθεί σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών επικοινωνίας από την τηλεόραση έως  σε επικοινωνίες ευρέως φάσματος.
Οι Ψηφιακές Ραδιοερασιτχνικές επικοινωνίες έχει εξελιχθεί . Από το  τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 , το ραδιοτηλέτυπο , επίσης γνωστό ως RTTY , ήταν ο μόνος ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας, διαθέσιμος στους ραδιοερασιτέχνες . Στη δεκαετία του 1980 , το AMTOR έκανε το εμφάνισή του , με  αυξανόμενη δημοτικότητα και εκμεταλλευόμενη, την ύπαρξη και ευρεία διαθεσιμότητα των προσωπικών υπολογιστών .Το AMTOR ήταν η πρώτη ψηφιακή ερασιτεχνική διαμόρφωση  μετάδοσης κειμένου χωρίς λάθη.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 , ο ρυθμός της αλλαγής (προς τις ψηφιακές διαμορφώσεις) αυξήθηκε δραματικά. Προέκυψε το Packet Radio  και για ένα χρονικό διάστημα ήταν η πιο δημοφιλής μορφή της ραδιοερασιτεχνικής ψηφιακής επικοινωνίας .
 Καθώς η τεχνολογία μικροεπεξεργαστών  εξελισσετο , υπήρξε μια αύξηση στην εφεύρεση και δημιουργία νεότερων  ψηφιακών διαμορφώσεων , όπως τα CLOVER , PACTOR , και G - TOR που ήταν ικανές για χωρίς λάθη ανταλλαγές αρχείων,κάτω από  οριακές συνθήκες στις μπάντες . Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 , υπήρξε μια εφεύρεση που αξιοποίησε περαιτέρω την τεχνολογία των προσωπικών υπολογιστών και δημιουργήθηκε η διαμόρφωση  PSK31 .
Στις περιοχές συχνοτήτων VHF - UHF , το Packet Radio είχε λιγότερη δραστηριότητα στο τέλος του αιώνα, από ό, τι στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 . Ωστόσο , γεννήθηκε μέσα από το Packet Radio, το δημοφιλές Αυτόματο Σύστημα Αναφοράς Θέσης ( APRS ) επιπρόσθετα στα παλαιότερα συστήματα  Packet Radio ,που εξακολουθούν να υπάρχουν και να υποστηρίζουν  τις  δραστηριότητες της Πολιτικής Προστασίας , με σημαντικά βελτιωμένη λειτουργικότητα .
Χάρη σε έρευνες  ραδιοερασιτεχνών , απολαμβάνουμε πλέον ψηφιακές επαφές εκμεταλλευόμενοι την διασπορά μετεωριτών και ακόμα την ανάκλαση στην επιφάνεια της Σελήνης στις VHF και UHF συχνότητες με σταθμούς χαμηλής ισχύος . Χρειάζεται μόνο η συνηθισμένη κάρτα ήχου του υπολογιστή και  λογισμικό που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το διαδίκτυο..
Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Ιαπωνίας ανέπτυξε την ψηφιακή διαμόρφωση D - STAR και το πρότυπο μετάδοσης δεδομένων. Υπάρχει συνεχώς σημαντική ανάπτυξη σ'αυτό, καθώς οι ραδιοερασιτέχνες  δημιουργούν συνεχώς,δίκτυα επαναληπτών D - STAR για τις VHF , UHF και μικροκυματικές μπάντες .
Όλα αυτή η ανάπτυξη έχουν εμπνεύσει ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο, να πειραματίζονται συνεχώς  και παραπέρα με νέα ψηφιακά πρότυπα στα HF , VHF , UHF και στην μπάντα μικροκυμάτων.
Μεγάλη ευκαιρία λοιπόν είναι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοερασιτεχνισμού, μέσω διαφόρων  δραστηριοτήτων, να εξηγήσουμε στο κοινό για το τι προσφέρουν οι Ραδιοερασιτέχνες  στον 21ο αιώνα .
Πηγή:sv7lyk
 
 

sigjrr

 
 
random_20.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1246639
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..3.227.240.72