Διακοπή λειτουργίας επαναληπτών

 

8 Απριλίου 2022

Ενημερώνουμε τα μέλη μας και τους ραδιοερασιτέχνες της περιοχής μας, ότι οι δύο επαναλήπτες του συλλόγου μας R4 και RU4 έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο μεν πρώτος λόγω έλλειψης ενέργειας καθώς οι μπαταρίες του συμπλήρωσαν το όριο ζωής τους και δεν μπορούν πλέον να αποθηκεύσουν ενέργεια, ενώ ο δεύτερος πριν από δύο περίπου μήνες, λόγω άγνωστου προβλήματος που ελπίζουμε να μην έχει σχέση με τις μπαταρίες του.

Την δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως ενέργεια αποκατάστασης της λειτουργίας των, αφενός γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα προμήθειας μπαταριών για αντικατάσταση των υπαρχόντων του R4, αφετέρου γιατί δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στην περιοχή λόγω υψηλής χιονοκάλυψης, ώστε να ελέγξουμε το πρόβλημα του RU4. Το χιόνι ίσως ξεπερνάει και τα δύο μέτρα. Καλόν Μάϊο-Ιούνιο και βλέπουμε.

Οι επικοινωνίες πλέον θα πραγματοποιούνται μέσω του επαναλήπτη DMR του συλλόγου, για όσους διαθέτουν ψηφιακούς πομποδέκτες και simplex στους 145.350 Mhz.

Η φωτογραφία είναι από το 2019.

………..

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι εθελοντές, της ΕΟΔ Καρδίτσας, σας ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράστασή σας. Δυστυχώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τόσα χρόνια παρέχουμε τον χρόνο μας, την προσφορά εργασίας μας, τα αυτοκίνητά μας, την ένδυσή μας, τονεξοπλισμό μας, για να προσφέρουμε στον τόπο και τους συνανθρώπους μας. Για να μπορέσουμε όμως να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας, χρειαζόμαστε και τα κατάλληλα μέσα. Από το 2009, δεκατέσσερα σχεδόν χρόνια, προσπαθούμε να συντηρήσουμε τον εξοπλισμό μας και να αποκτήσουμε νέο που μας είναι απαραίτητος, μόνο με ίδιους πόρους, τις συνδρομές των μελών μας. Το 2010 όταν τοποθετήσαμε τις μπαταρίες στο R4 μας δίνανε χρόνο ζωής τους 5-7 χρόνια. Καταφέραμε με την σωστή συντήρησή τους και λογική χρήση τους σε δύσκολες συνθήκες φόρτισης (χιονοκάλυψη), να παρατείνουμε την ζωή τους και να τις φτάσουμε στα 12 χρόνια, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το 2013 με την δική σας βοήθεια και μελών της Λέσχης 4Χ4 αντικαταστήσαμε τις μπαταρίες του RU4 με νέες τύπου gel, για τις οποίες μας δίνανε ζωή πάνω από δεκαετία. Ελπίζουμε ότι ο επαναλήπτης αυτός δεν διέκοψε την λειτουργία του λόγω μπαταριών, αλλά από κάποιο άλλο τεχνικό πρόβλημα. Οι μπαταρίες αυτές, όπως και πολλά άλλα υλικά αποκτήθηκαν αποκλειστικά με χρήματα από τις συνδρομές των μελών. Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και οικονομικής λιτότητας, η οικονομική δυνατότητα των μελών συρρικνώθηκε, οι συνδρομές μειώθηκαν, η οικονομική δυσπραγία του συλλόγου αυξήθηκε. Δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα για την προμήθεια νέων μπαταριών. Χωρίς μπαταρίες ο επαναλήπτης δεν λειτουργεί. Χωρίς επαναλήπτη ο σύλλογος δεν μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει εθελοντικό έργο, ιδιαίτερα δε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την στιγμή που αδυνατούμε να προσφέρουμε, τι είδους εθελοντές θα είμαστε; Ποιά θα είναι η προσφορά μας; Με τί μέσα; Αυτό πλέον καταντά ανήθικο, γιατί πέραν από τους εαυτούς μας, εμπαίζουμε και τους συνανθρώπους μας, που μας θεωρούν εθελοντές. Γιατί απλά θα είμαστε εθελοντές μόνο κατ' όνομα και χωρίς δυνατότητα προσφοράς. Αυτό δεν το θέλω ούτε για τον εαυτό μου, ούτε για τον σύλλογο και τα μέλη του. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε να επαναλειτουργήσουμε τους επαναλήπτες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παροχής επικοινωνίας, δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος παραμονής μας στο Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας. Ποιός ο ρόλος μας; Να συμπληρώνουμε απλά μια ακόμη θέση στο Μητρώο;

……..

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας συμπαρίσταται στη Ραδιολέσχη Καρδίτσας και το αίτημά της για τους ραδιοερασιτεχνικούς επαναλήπτες

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και την στήριξη προς την Ραδιολέσχη Καρδίτσας για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους ραδιοερασιτεχνικούς επαναλήπτες και την αδυναμία επικοινωνίας με αυτούς όπως παρουσιάστηκε σεσχετικό άρθροαπό το karditsalive την 8/4/2022.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την επισκευή τους καθώς αποτελούν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως φάνηκε ξεκάθαρα τις ημέρες του ΙΑΝΟΥ.

Η ΕΟΔ Καρδίτσας και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας αποτελούν συνεργαζόμενα σωματεία για περίπου 20 χρόνια ενώ υπάγονται στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε χειμώνα μέλη της ΕΟΔ Καρδίτσας πραγματοποιούν ανάβαση στην κορυφή Βουτσικάκι (2154m) Αγράφων όπου βρίσκεται ο επαναλήπτης R4 και RU4 της Ραδιολέσχης Καρδίτσας και συμβάλλουν στον αποχιονισμό των φωτοβολταϊκών πάνελ για τη συντήρηση των μπαταριών.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητα των επαναληπτών τόσο για ραδιοερασιτεχνικούς σκοπούς όσο και για επιχειρησιακούς σκοπούς στον ορεινό όγκο των Αγράφων θα συνεχίζει να συμβάλλει για την καλή λειτουργία των επαναληπτών.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του ‘’ΙΑΝΟΥ’’ ενεργές εθελοντικές οργανώσεις της Π.Ε Καρδίτσας αιτήθηκαν εγγράφως εξοπλισμό για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση τόσο από τον Δήμο Καρδίτσας και την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας όσο και από την Πολιτική Προστασία.

Αφορούν πάγια αιτήματα και ανάγκες των εθελοντικών οργανώσεων καθώς η τελευταία παραλαβή σε εξοπλισμό ήταν το 2008.

Ως εθελοντές και μέλη της Πολιτικής Προστασίας αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση από την Πολιτεία .

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας
Αρ.Μητρώου Πολιτικής Προστασίας 1/200

 

 
 

sigjrr

 
 
random_26.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1267896
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..44.222.64.76